the doctors blog

Δεν κοιμάμαι σωστά . Πάσχω από υπνική άπνοια ; Συχνές ερωτήσεις

Υπνική άπνοια Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
 

Αν ροχαλίζω, σημαίνει ότι πάσχω από υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, αλλά δεν σημαίνει ότι έχετε υπνική άπνοια μόνο και μόνο επειδή ροχαλίζετε. Περίπου το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών ροχαλίζουν τακτικά. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επικίνδυνες. Αλλά όποιος ροχαλίζει το βράδυ και έχει άλλα συμπτώματα - όπως παύσεις στην αναπνοή τη νύχτα ή υπνηλία κατά την ημέρα - θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό για να αποκλειστεί η υπνική άπνοια. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μου; Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας είναι σημαντική, και όχι μόνο λόγω της ημερήσιας υπνηλίας. Όταν πέφτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, το σώμα σας αντιδρά απελευθερώνοντας τις ορμόνες του στρες και είναι σα να μισοξυπνάτε 400 φορές τη νύχτα. Με τον καιρό, η έκθεση σε αυτές τις ορμόνες αυξάνει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος, καρδιακή προσβολή, και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χρόνια εξάντληση που προκαλείται από άπνοια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η υπνηλία κατά την ημέρα είναι μια κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων επίσης.

Γιατί η υπνική άπνοια είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι;

Η παχυσαρκία συνδέεται σαφώς με τον κίνδυνο της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Όπως το λίπος συσσωρεύεται στο λαιμό, στενεύει τους αεραγωγούς, κάνοντας την απόφραξη των αεροφόρων οδών πιο πιθανή. Αλλά φαίνεται ότι η ίδια η υπνική άπνοια - και ο κατακερματισμένος ύπνος που αυτή προκαλεί - ενεργοποιεί ορμονικές αλλαγές που σας κάνουν πεινάτε περισσότερο αυξάνοντας τον κίνδυνο της πρόσληψης βάρους.

Πώς λειτουργεί η συσκευή CPAP - συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών – που αποτελεί την πιο συνηθισμένη θεραπεία για την υπνική άπνοια;

Η συσκευή CPAP χρησιμοποιεί ένα σταθερό ελαφρύ ρεύμα αέρα μέσω της μύτης για να μην καταρρεύσουν οι αεραγωγοί, ενώ αναπνέετε. Μια μικρή συσκευή με έναν ανεμιστήρα ωθεί τον αέρα μέσω ενός σωλήνα και προσωπίδας. Παρά το γεγονός ότι μπορεί χρειαστεί καιρός κάποιος να συνηθίσει τη συσκευή CPAP, αξίζει τον κόπο. Η συσκευή CPAP δεν μπορεί να θεραπεύσει την υπνική άπνοια - θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα - αλλά μειώνει δραματικά τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη, τα προβλήματα υγείας δηλαδή που συνδέονται με την υπνική άπνοια. Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχετε από υπνική άπνοια. Καθώς γερνάτε, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται περισσότερο να κρατήσει τους μυς των αεραγωγών σφιχτά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιο πιθανό να χαλαρώνουν, κλείνοντας τους αεραγωγούς και στιγμιαία διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου. Η αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι σημαντική επειδή συνδέεται με άλλα ιατρικά προβλήματα όπως την υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, και κολπική μαρμαρυγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον ένα στα 10 άτομα άνω των 65 ετών υποφέρουν από υπνική άπνοια. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων με άπνοια στον ύπνο, η συσκευή CPAP βελτιώνει τα συμπτώματά τους και τον ύπνο τους. Αλλά βοηθάει μόνο εφ 'όσον τη χρησιμοποιούν συστηματικά- αν σταματήσουν, τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Και σύμφωνα με μελέτες, το 50% των ανθρώπων εγκαταλείπουν την προσπάθεια χρήσης της συσκευής μέσα σε ένα χρόνο, οι περισσότεροι από αυτούς κατά τον πρώτο μήνα. Γιατί; Δεν δίνουν στους εαυτούς τους την ευκαιρία να συνηθίσουν τη θεραπεία. Αν η συσκευή σας δεν σας ταιριάζει, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Συζητήστε το με το γιατρό σας. Υπάρχουν διάφορα είδη μηχανημάτων και μάσκες, και ίσως να στραφείτε σε αυτό με το οποίο αισθάνεστε πιο άνετα.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την υπνική άπνοια;

Ενώ η συσκευή CPAP είναι η συνήθης αγωγή, χάνοντας βάρος, αν είστε υπέρβαροι, συχνά βοηθάει πάρα πολύ. Το να κοιμάστε ξαπλωμένοι στο πλάι μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι η κατάρρευση και απόφραξη των αεραγωγών τείνουν να είναι χειρότερα όταν κοιμάται κανείς ύπτια. Μερικοί άνθρωποι στηρίζουν τον εαυτό τους με ειδικά μαξιλάρια γι αυτό. Υπάρχουν και συσκευές που μπορείτε να φορέσετε στο στόμα σας που ωθούν το σαγόνι σας προς τα εμπρός για να παραμείνει ο αεραγωγός ανοικτός. Για μερικούς ανθρώπους, μια χειρουργική επέμβαση για να διευρυνθεί ο αεραγωγός μπορεί να βοηθήσει. Ένας χειρουργός θα μπορούσε να αφαιρέσει τις αμυγδαλές ή περίσσεια ιστού από το πίσω μέρος του λαιμού ή ακόμα και να σκληρύνει την περιοχή με την εμφύτευση ενός πλαστικού ένθετου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας;

Αν και ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και θα ελέγξει το στόμα, τη μύτη και το λαιμό για περίσσεια ιστών, η μόνη καθοριστική εξέταση για την υπνική άπνοια είναι μια ολονύκτια μελέτη ύπνου. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια κλινική ύπνου ή μερικές φορές στο σπίτι με τη χρήση φορητού εξοπλισμού. Ένας τεχνικός τοποθετεί τους αισθητήρες στο κεφάλι σας, το πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια, τα πόδια, και το δάχτυλο και καταγράφει τις πληροφορίες. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι δεν θα κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι περισσότεροι κοιμούνται αρκετά, έτσι ώστε ο τεχνικός να πάρει την πληροφορία που χρειάζεται.

Μπορώ να βελτιώσω τα συμπτώματα μια ήπιας υπνικής άπνοιας ανυψώνοντας το προσκέφαλό μου;

Ανασηκώνοντας την κεφαλή του κρεβατιού μερικά εκατοστά μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση των συμπτωμάτων για μερικούς ανθρώπους. Γιατί; Ένας από τους λόγους που οι αεραγωγοί μπορεί να κλείσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ότι καθώς χαλαρώνουν οι μύες η βαρύτητα τραβά τον ιστό στο λαιμό προκαλώντας την απόφραξή τους. Ο ύπνος σε ανωφέρειες μειώνει την επίδραση της βαρύτητας, επιτρέποντας τους αεραγωγούς να μείνουν ανοικτοί.

Πώς μπορώ να κάνω πιο εύχρηστη τη μάσκα ύπνου CPAP;

Είναι σημαντικό να φοράτε τη συσκευή CPAP σας κάθε βράδυ - αν δεν το κάνετε, τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου θα επιστρέψουν. Αλλά είναι σύνηθες να υπάρχει πρόβλημα προσαρμογής στην CPAP συσκευή. Μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι να βάζετε στη μάσκα για λίγο όταν είστε ξύπνιοι, να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, χρησιμοποιώντας την "ράμπα" χαρακτηριστικό που αυξάνει σιγά-σιγά την πίεση του αέρα, όπως σας παίρνει ο ύπνος, και χρησιμοποιώντας ένα αλατούχου διαλύματος ρινικό σπρέι για να αποφευχθεί η βουλωμένη μύτη. Αν μάσκα σας δεν εφαρμόζει σωστά, ενημερώστε το γιατρό σας - υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί τύποι.

Τι μπορεί να επιδεινώσει την υπνική άπνοια;

Το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και υπνωτικά φάρμακα χαλαρώνουν όλους τους μυς των αεραγωγών, αυτό τους καθιστά επιρρεπείς σε κατάρρευση και να μπλοκάρουν τον αεραγωγό στη διάρκεια του ύπνου. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου, όπως μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να προκαλέσει φλεγμονή και κατακράτηση υγρών στους αεραγωγούς, κάνοντας πιο πιθανή τη μειωμένη ροή του αέρα . Ένα άλλο πρόβλημα για τους καπνιστές: καθώς τα επίπεδα της νικοτίνης πέφτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες των αεραγωγών χαλαρώνουν.

Ποιος είναι ο πρώτος που παρατηρεί τα σημάδια της υπνικής άπνοιας;

Τις περισσότερες φορές, είναι ο/η σύντροφος ή άλλο μέλος της οικογένειας που παρατηρεί για πρώτη φορά τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας - όπως δυνατό ροχαλητό, παύσεις στην αναπνοή, και λαχάνιασμα. Ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα παρατηρήσει τίποτα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξέτασης. Και επειδή τα σημάδια άπνοιας του ύπνου συμβαίνουν ενώ κάποιος κοιμάται, ακόμη και άνθρωποι με σοβαρή άπνοια ύπνου μπορεί να μην έχουν ιδέα ότι έχουν συμπτώματα.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Ωτορινολαρυγγολόγοι :
Δεν κοιμάμαι σωστά . Πάσχω από υπνική άπνοια ; Συχνές ερωτήσεις
Υπνική άπνοια : Συμπτώματα & Αντιμετώπιση
Περίληψη
Η υπνική άπνοια ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μας.
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Μοιρέας Γεώργιος, Δρ. Αλογδιανάκης Ευάγγελος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
υπνική άπνοια, αναπνοή, κάπνισμα, άπνοια ύπνου
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια