the doctors blog

Παραρρινοκολπίτιδες - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία

Παραρρινοκολπίτιδα

Φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων


Τι είναι Ιγμόρεια;


Οι κόλποι είναι κοιλότητες στον κρανίο και τα οστά του προσώπου που συνθέτουν το πάνω μέρος της αναπνευστικής οδού από τη μύτη σας στο λαιμό σας. Οι κόλποι βρίσκονται στο μέτωπό σας,μέσα στα ζυγωματικά σας και πίσω από τη μύτη.

Τι είναι η παραρρινοκολπίτιδα;


Η φλεγμονή των ιστών που φέρουν τους κόλπους ονομάζεται ιγμορίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα. Οι λοιμώξεις με ιούς ή βακτηρίδια ή αλλεργίες προκαλούν την πλειονότητα των περιπτώσεων ιγμορίτιδας. Μπορεί να ξεκινήσει ως έναο κοινό κρυολόγημα Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας ξεκινούν με τη φλεγμονή από έναν ιό όπως το κοινό κρυολόγημα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αποικισμό βακτηρίων και να προκαλέσει μια βακτηριακή μόλυνση των κόλπων.

Συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας


Η πίεση και ο πόνος στους κόλπους (σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου ή πίσω από τα μάτια) είναι τα κύρια συμπτώματα της ιγμορίτιδας. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε κίτρινη ή πράσινη έκκριση από τη μύτη, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, πυρετό και γενικό αίσθημα κόπωσης.

Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα


Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα ορίζεται ως φλεγμονή των κόλπων που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Χαρακτηρίζεται ως χρόνια παραρρινοκολπίτιδα με ή χωρίς πολυπόθεση. Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, ανώμαλη ανατομία του κόλπου που οδηγεί σε χρόνια παρεμπόδιση (πολύποδες) ή οδοντικά προβλήματα.

Ρινικοί πολύποδες


Οι ρινικοί πολύποδες είναι μια υπερανάπτυξη ιστού μέσα στους κόλπους που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της βλέννας και του αέρα.

Ρινικά αποσυμφορητικά


Τα ρινικά σπρέι και τα ρινικά αποσυμφορητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οξείας παραρρινοκολπίτιδας. Αυτά τα φάρμακα συμβάλλουν στη συρρίκνωση του φλεγμονώδους ιστού και επιτρέπουν στις εκκρίσεις και τον αέρα να περάσουν πιο εύκολα. Τα αποσυμφορητικά εκνεφώματα που χρησιμοποιούνται χωρίς συνταγή γιατρού πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τρεις ημέρες το πολύ. Μετά από αυτό, οι ιστοί μπορεί να γίνουν πιο φλεγμονώδεις και να οδηγήσουν σε μια διαταραχή που ονομάζεται φαρμακευτική ρινίτιδα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φάρμακα για τη θεραπεία της παραρρινοκολπίτιδας. Συνδυασμοί φαρμάκων από το στόμα και ρινικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για τη θεραπεία της παραρρινοκολπίτιδας.

Τα αντιβιοτικά συνήθως δεν είναι απαραίτητα


Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας προκαλούνται από ιούς όπως ο κοινός ιός του κρυολογήματος ή ο ρινοϊός. Η φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από τους ιούς δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις παραρρινοκολπίτιδας όπου υπάρχει υποψία για παθογόνο βακτήριο από το γιατρό σας ή που τεκμηριώνεται από την καλλιέργεια της βλέννας από τους κόλπους.

Θεραπεία της ιγμορίτιδας που σχετίζεται με την αλλεργία


Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Ο καθαρισμός - άδειασμα των ιγμορείων με ένα δοχείο συμπίεσης ή η εισπνοή ζεστού υγροποιημένου αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργίες, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν.

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό


Εάν τα συμπτώματά σας από παραρρινοκολπίτιδα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας: πυρετό, κεφαλαλγία, αλλαγή όρασης ή διπλή όραση, πρησμένη κοιλότητα των ματιών, δυσκαμψία του αυχένα, σοβαρό πονόλαιμο και εκκένωση με κίτρινη ή πράσινη βλέννα. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή είστε σίγουροι για την κατάστασή σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Θεραπεία χρόνιας ιγμορίτιδας


Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα έχει συχνά δύσκολη θεραπεία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή των παραρρινίων διόδων και η εξάλειψη αυτών των παραγόντων είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας. Μακροχρόνια λήψη φαρμάκων ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητα για τον έλεγχο και τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Επιπλοκές της ιγμορίτιδας


Η παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να γίνει αρκετά άσχημη και να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές. Οι λοιμώξεις μπορεί να εξαπλωθούν γύρω από το μάτι, στο μέσο αυτί και ακόμη και γύρω από τον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα).

Πρόληψη της ιγμορίτιδας


Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποφύγετε τελείως την παραρρινοκολπίτιδα, αλλά υπάρχουν τρόποι για να την αποτρέψετε σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • Μην καπνίζετε
  • Αποφύγετε τα ξηρά περιβάλλοντα
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα όταν χρειάζεται
  • Πίνετε πολλά υγρά
  • Ζητήστε θεραπεία για χρόνιες αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των κόλπων
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Ωτορινολαρυγγολόγοι :
Παραρρινοκολπίτιδες - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία
Μόλυνση παραρρινίων κόπλων - Συμπτώματα - Θεραπεία
Περίληψη
Τα προβλήματα των παραρρινίων κόλπων και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά είναι αρκετά συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι επισκέπτονται τους γιατρούς τους.
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Μοιρέας Γεώργιος, Δρ. Αλογδιανάκης Ευάγγελος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Σχετικά με:
χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ιγμορίτιδα, ιγμόρια, χειρουργείο ιγμορίτιδας, παραρρινοκολπίτιδα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια