the doctors blog

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους

Άγχοσ, stress & η σωστή αντιμετώπιση

Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος

Στρατηγικές  για τη διαχείριση του στρες

Κινηθείτε

Η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση και την πρόληψη των επιπτώσεων του στρες. Μπορείτε χωρίς να είστε αθλητής ή να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο να βιώσετε τα οφέλη.

Για παράδειγμα:

 •  Βάλτε μουσική και χορέψτε
 •  Πάρτε το σκυλί σας για μια βόλτα
 •  Περπατήστε ή πηγαίνετε με το ποδήλατο για τα ψώνια σας
 •  Χρησιμοποιήστε τις σκάλες στο σπίτι ή στη δουλειά και όχι το ασανσέρ
 •  Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στο πιο απομακρυσμένο σημείο της διαδρομής και  περπατήσετε την υπόλοιπη απόσταση
 •  Βρείτε μια παρέα στην άσκηση και ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο όπως προπονείστε
 •  Παίξτε πινγκ πονγκ ή μια διαδραστικό  βίντεο παιχνίδι με τα παιδιά σας
Διαλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε, ώστε να είναι πιο πιθανό να να μείνετε πιστοί σε αυτήν. Αντί να συνεχίζετε να εστιάζετε στις σκέψεις σας, ενώ ασκείστε, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να επικεντρωθείτε  στο σώμα σας και τη σωματική (και μερικές φορές συναισθηματική) αισθητική σας εμπειρία καθώς κινείστε.

Κοινωνικοποιηθείτε

 • Oι κοινωνικοί δεσμοί είναι ο πιο γρήγορος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαλιναγωγήσουμε  το άγχος και να αποφευχθεί  η υπερβολή στα εσωτερικά ή εξωτερικά γεγονότα που αντιλαμβανόμαστε ως απειλή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κατευναστικό για το νευρικό μας σύστημα από την επικοινωνία με ένα άλλο ανθρώπινο ον που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς και κατανοητοί.
 • Όσο πιο μοναχικοί και απομονωμένοι είστε, τόσο μεγαλύτερη και η ευπάθειά σας στο στρες.
 • Απευθυνθείτε σε συγγενείς και φίλους και να συνδεθείτε προσωπικά. Δεν είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που συναναστρέφεστε να είναι σε θέση να μειώσουν το άγχος σας, το μόνο που χρειάζεται  είναι να βρείτε καλούς ακροατές. Το άνοιγμα δεν είναι σημάδι αδυναμίας και δεν θα σας κάνει μια βάρος σε άλλους. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι φίλοι θα είναι κολακευμένοι  που τους εμπιστεύεστε, και θα ενισχυθεί ο δεσμός σας. Και να θυμάστε, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να οικοδομήσουμε νέες φιλίες .

Αποφύγετε το περιττό στρες

Ενώ το άγχος είναι μια αυτόματη απάντηση από το νευρικό μας σύστημα, ορισμένοι παράγοντες άγχους  που προκύπτουν είναι προβλέψιμοι, μια συνάντηση με το αφεντικό σας, ή οικογενειακές συγκεντρώσεις, για παράδειγμα. Κατά το χειρισμό τέτοιου είδους προβλέψιμων παραγόντων άγχους, μπορείτε είτε να αλλάξετε την κατάσταση ή να αλλάξετε την αντίδρασή σας. Όταν αποφασίσετε ποια επιλογή θα κάνετε σε οποιοδήποτε δεδομένο σενάριο, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα τέσσερα Α: αποφύγετε, αλλάξτε, προσαρμοστείτε ή αποδεχτείτε.

Αποφύγετε τον στρεσογόνο παράγοντα


Δεν είναι υγιές να αποφευχθεί μια αγχωτική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε από τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας που μπορούν να εξαλειφθούν. Μάθετε πώς μπορείτε να πείτε «όχι»  και  αποκτήστε τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας.

Μεταβάλλετε μια κατάσταση

 • Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μια αγχωτική κατάσταση, προσπαθήστε να την τροποποιήσετε. Συχνά, αυτό συνεπάγεται αλλαγή του τρόπου που επικοινωνούμε και  λειτουργούμε στην καθημερινή μας ζωή.
 • Εκφράστε τα συναισθήματά σας, αντί να τα κρατάτε μέσα σας. Αν κάτι ή κάποιος σας ενοχλεί, εκφράστε τις ανησυχίες σας με έναν ανοικτό τρόπο και με σεβασμό.
 • Διαχειριστείτε το χρόνο σας καλύτερα. Κακή διαχείριση του χρόνου μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος.

Προσαρμοστείτε στη στρεσογόνο κατάσταση

 • Κάθε φορά που θα σκεφτείτε μια αρνητική σκέψη για τον εαυτό σας, το σώμα σας αντιδρά σαν να ήταν στη μέση μιας τεταμένης κατάστασης. Ανακτήστε την αίσθηση του ελέγχου, αλλάζοντας τις προσδοκίες και τη στάση σας σε αγχωτικές καταστάσεις.
 • Προσπαθήστε να δείτε στρεσογόνες καταστάσεις από μια πιο θετική προοπτική.
 •  Κοιτάξτε την μεγάλη εικόνα. Δείτε με προοπτική την αγχωτική κατάσταση. Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο σημαντικό θα είναι μακροπρόθεσμα. Θα πειράξει σε ένα μήνα; Ένα έτος; Αξίζει πραγματικά  να παραμένετε αναστατωμένος; Αν η απάντηση είναι όχι,  επικεντρώστε το χρόνο και την ενέργειά σας αλλού.
 •  Προσαρμόστε τα πρότυπα σας. Η τελειομανία είναι μια σημαντική πηγή άγχους που μπορεί να αποφευχθούν.

Δεχτείτε αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε

 • Πολλές πηγές άγχους είναι αναπόφευκτες. Δεν μπορείτε να εμποδίσετε ή να αλλάξετε στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή ασθένεια ή μια εθνική ύφεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του στρες είναι να δεχτείτε τα πράγματα όπως είναι. Η αποδοχή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μακροπρόθεσμα, είναι πιο εύκολη από ό, τι να παραμένουμε φυλακισμένοι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αλλάξει.
 • Μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τα ανεξέλεγκτα. Πολλά πράγματα στη ζωή είναι πέρα από τον έλεγχό μας, ιδιαίτερα η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων.

Βρείτε χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση

 • Πέρα από μια ανάληψη ευθύνης και μια θετική στάση, μπορείτε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας με την περιποίηση του εαυτού σας. Αν αφιερώνετε  τακτικά χρόνο για διασκέδαση και χαλάρωση, θα είστε σε καλύτερη θέση να χειριστείτε στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.
 • Μην παρασύρεστε από τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής και  ξεχνάτε να ασχοληθείτε με τις δικές σας ανάγκες. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι μια αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Συμπεριλάβετε ξεκούραση και χαλάρωση στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Αυτός είναι ο χρόνος σας για να κάνετε ένα διάλειμμα από όλες τις ευθύνες και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.
 • Κάντε κάτι που απολαμβάνετε κάθε μέρα.
 • Κρατήστε την αίσθηση του χιούμορ. Το γέλιο βοηθάει το σώμα σας να πολεμήσει το στρες με διάφορους τρόπους.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Εκτός από την τακτική άσκηση, υπάρχουν και άλλες υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσει την αντοχή σας στο στρες.

 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Οι οργανισμοί  που τρέφονται καλά είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν το στρες, οπότε να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε. Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά με πρωινό, μειώστε την καφεΐνη και τη ζάχαρη.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα τσιγάρα, και τα ναρκωτικά.
 • Κοιμηθείτε αρκετά.


Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά από τον Εξειδικευμένο Ψυχίατρο του TheDoctors : Το άγχος, τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του
  από τον Εξειδικευμένο Ψυχίατρο του TheDoctors Δημήτριο Στογιόγλου.
×

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους
Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος
Περίληψη
Αντιμετωπίζουμε πολλές αγχογόνες καταστάσεις καθημερινά, κάνοντας μικρές σημαντικές αλλαγές  μπορούμε να απαλλαγούμε από το στρες,να ανακτήσουμε τον έλεγχο
Ειδικότητα
Ψυχιατρική
Σύνταξη
Δρ. Στογιόγλου Δημήτριος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
άγχος, στρες, διαχείριση άγχους, στρεσογόνες καταστάσεις, ψυχολογική πίεση, ψυχίατρος, αντιμετώπιση άγχους
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια