Ο διαβήτης του ματιού - διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Ο διαβήτης του ματιού - διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Διαβήτης & μάτια. Αντιμετώπιση & θεραπεία με Laser - λέιζερ στον αμφιβληστροειδή
Τα προβλήματα της ωχράς κηλίδας του ματιού όπως η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια & το διαβητικό οίδημα ωχράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ στον αμφιβληστροειδή.
Τι είναι η θεραπεία με laser;
- Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια
- Διαβητικό οίδημα ωχράς
Τι είναι παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Παραγωγική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Τι είναι διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ;
Εστιακό διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας
Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας για την αμφιβληστροειδοπάθεια με laser - λέιζερ;
Η θεραπεία στην περίπτωση του οιδήματος της ωχράς ως στόχο έχει την διατήρηση της υπάρχουσας όρασης και στην μείωση του ρυθμού μείωσης αυτής. Τα δε αποτελέσματα φαίνονται μετά ένα τρίμηνο περίπου.
Ο κίνδυνος απώλειας της όρασης εξαιτίας του laser είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο απώλειας της όρασης από τον διαβήτη. Η θεραπεία με laser σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει σοβαρά και μόνιμα την όραση.
Εξαιτίας αυτού του κίνδυνου χρησιμοποιούμε το laser ως θεραπευτικό μέσο μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο.
Ποιοι είναι η κίνδυνοι της θεραπείας με laser;
Στην παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια ο περιφερικός αμφιβληστροειδής είναι αυτός που θεραπεύεται με laser. Επειδή το τμήμα αυτό είναι απαραίτητο για την περιφερική όραση, ένα 20 % των ασθενών παρατηρούν στο ένα τουλάχιστον μάτι έναν περιορισμό του περιφερικού οπτικού τους πεδίου και 50% παρατηρούν δυσκολία κατά την νυχτερινή όραση.
Εάν χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές την θεραπεία με laser είναι πιθανό στο τέλος η όραση σας να μειωθεί αρκετά και να μην μπορείτε να οδηγήσετε. Με άλλα λόγια θα αποκτήσετε την λεγόμενη σωληνωτή όραση όπου η περιφερική όραση θα έχει βλαφτεί."
Επίσης μετά την θεραπεία με laser μπορεί τα μικρά αγγεία να αιμορραγήσουν και έτσι η όραση σας να παρεμποδιστεί από θολερότητες και μυγάκια τα οποία συνήθως με τον καιρό εξαφανίζονται.
Στο διαβητικό οίδημα της ωχράς ο κίνδυνος απώλειας της κεντρικής όρασης είναι ακόμα μεγαλύτερος διότι η εφαρμογή του λέιζερ γίνεται πολύ κοντά στο κέντρο της όρασης. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας κουνήσετε το βλέμμα σας και κοιτάξετε κατευθείαν στη δέσμη του φωτός.
Εάν συνεργαστείτε και ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά πολύ. Επίσης μετά την θεραπεία είναι δυνατό να βλέπετε μικρά μαύρα στίγματα στο κέντρο της όρασης σας που συνήθως εξαφανίζονται μετά από ένα δίμηνο περίπου.
Προετοιμασία για τη θεραπεία
Θεραπεία με laser
- Πριν από το laser ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια θα σας ενσταλάξει μυδριατικα κολλύρια. Στη συνέχεια μετά την ενστάλαξη αναισθητικού κολλυρίου ο γιατρός με την βοήθεια ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού επαφής θα προχωρήσει στη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπεία θα βλέπετε πολύ φωτεινά φλας φωτός τα οποία θα τα συνηθίσετε σχεδόν αμέσως.
- Η θεραπεία στην περίπτωση της παραγωγικής μορφής αμφιβληστροειδοπάθειας έγκειται στην γρήγορη εφαρμογή μερικών εκατοντάδων μικρών εγκαυμάτων στον αμφιβληστροειδή.
- Στην περίπτωση του διαβητικού οιδήματος γίνεται το λεγόμενο εστιακό η δίκην δικτύου laser όπου μερικές βολές laser εφαρμόζονται στην περιοχή της ωχράς που σαν στόχο έχουν να αποφράξουν τα διαρρέοντα αγγεία και να στραγγίξει η περιοχή.
- Το μάτι μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί να νιώθει κάποιο πόνο. Ήπια αναλγητικά βοηθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Σε μερικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να αισθάνεστε έντονες βελονιές. Αυτό οφείλεται στα υποκείμενα νεύρα που καίγονται. Ο γιατρός δυστυχώς δεν μπορεί να τα δει και γι'αυτό δεν μπορεί να τα αποφύγει.
- Την επόμενη φορά προμηθευτείτε ισχυρό παυσίπονο. Αν παρόλα αυτά δεν αντέχετε τον πόνο τότε ο γιατρός πρέπει να προβεί σε τοπική με ένεση αναισθησία.
Οφθαλμικό Laser. Φωτοπηξία
Μετά τη θεραπεία με λέιζερ
- Τα ενοχλήματα από την τοπική αναισθησία και από το laser υποχωρούν περίπου σε μια ημέρα.
- Συνίσταται να μην οδηγήσετε για 24 με 48 ώρες.
- Η θεραπεία με laser συνήθως απαιτεί περισσότερα του ενός ραντεβού.
- Ο οφθαλμίατρος που σας παρακολουθεί θα καθορίσει τα επόμενα ραντεβού σας.
×