the doctors blog

Μολύνσεις αυτιού - Μύθοι και αλήθειες

Μολύνσεις αυτιού

Η μόλυνση του αυτιού ή οξεία μέση ωτίτιδα είναι μόλυνση του μέσου ωτός.


Αλήθεια:


Η οξεία μέση ωτίτιδα (λοίμωξη στο αυτί) περιγράφει τη φλεγμονή του μέσου ωτός ή τυμπάνου. Κατά τη διάρκεια μίας λοίμωξης στο αυτί υπάρχει υγρό στο μέσο αυτί συνοδευόμενο από σημεία ή συμπτώματα λοίμωξης του αυτιού συμπεριλαμβανομένου ενός διογκωμένου τυμπάνου που συνήθως συνοδεύεται από πόνο,ή διάτρητο τύμπανο, συχνά με αποστράγγιση πύου (πυώδες υλικό).

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα νοσήσουν από μία ή περισσότερες μολύνσεις στα αυτιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών.


Αλήθεια:


Η λοίμωξη των αυτιών είναι η συχνότερη διάγνωση σε άρρωστα παιδιά , ειδικά σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι μολύνσεις των αυτιών είναι ο συνηθέστερος λόγος για επισκέψεις στον παιδίατρο. Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν μία ή περισσότερες περιόδους μέσης ωτίτιδας πριν από την ηλικία των έξι ετών. Τα παιδιά που έχουν οξεία μέση ωτίτιδα πριν από την ηλικία των έξι μηνών τείνουν να έχουν περισσότερες λοιμώξεις στο αυτί αργότερα στην παιδική ηλικία.

Ο θηλασμός είναι παράγοντας κινδύνου για μολύνσεις στα αυτιά των μωρών.


Μύθος:


To τάισμα με μπιμπερό είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την μέση ωτίτιδα στα βρέφη. Ο θηλασμός παρέχει ανοσία στο παιδί που βοηθά στην πρόληψη της οξείας μέσης ωτίτιδας. Η θέση του παιδιού κατά το θηλασμό είναι καλύτερη από τη θέση σίτισης με μπιμπερό για τη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Εάν ένα παιδί πρέπει να τραφεί με μπουκάλι, κρατήστε το βρέφος καλύτερα, αντί να το ξαπλώνετε με το μπουκάλι . Ένα παιδί δεν πρέπει να παίρνει το μπουκάλι στο κρεβάτι. Εκτός από την αύξηση της πιθανότητας για οξεία μέση ωτίτιδα, ο ύπνος με το γάλα στο στόμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας των δοντιών.

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι πολύ μεταδοτικές.


Μύθος:Η ίδια η λοίμωξη του αυτιού δεν είναι μεταδοτική. Οι μολύνσεις των αυτιών είναι συχνά αποτέλεσμα προηγούμενης μόλυνσης του λαιμού, του στόματος ή της μύτης που έχει μετεγκατασταθεί και εγκατασταθεί στα αυτιά.

Οι μολύνσεις των αυτιών οφείλονται σε βακτήρια και ιούς.


Αλήθεια :


Τόσο τα βακτήρια όσο και οι ιοί είναι υπεύθυνα για τις λοιμώξεις του μέσου ωτός. Το κοινό κρυολόγημα, μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, είναι η κύρια αιτία λοιμώξεων του αυτιού. Μια λοίμωξη του μέσου ωτός εμφανίζεται συνήθως σε ένα παιδί που έπασχε από πονόλαιμο,ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Εάν η λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού είναι βακτηριακή, τα βακτήρια που προκαλούν μόλυνση μπορεί να εξαπλωθούν στο μέσο αυτί. Μετά από μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, τα βακτηρίδια μπορούν να κινηθούν στο μέσο αυτί ως δευτερογενής λοίμωξη.


Δεν υπάρχει τρόπος να προληφθούν οι μολύνσεις στα αυτιά των παιδιών.


Μύθος:


Να θυμάστε ότι το κοινό κρυολόγημα είναι μια βασική αιτία των λοιμώξεων του αυτιού. Λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής φύσης του κοινού κρυολογήματος, μια στρατηγική για την πρόληψη του κρυολογήματος και των επακόλουθων λοιμώξεων του αυτιού είναι η προφύλαξη από τους ιούς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Άλλες στρατηγικές για την πρόληψη οξείας μολύνσεως των αυτιών είναι να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός του παιδιού. Τα εμβόλια γρίππης και πνευμονιόκοκκου είναι εξαιρετικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των πιο κοινών αιτιών μολύνσεων των αυτιών. Άλλοι τρόποι άμυνας κατά των λοιμώξεων του αυτιού περιλαμβάνουν την αποφυγή παθητικού καπνίσματος και το θηλασμό του μωρού σας για το πρώτο έτος της ζωής του.


Μπορεί να έχουμε απώλεια της ακοής κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης στο αυτί


Αλήθεια:


Προσωρινή απώλεια της ακοής μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης αυτιού, επειδή η συσσώρευση του πύου μέσα στο μέσο αυτί προκαλεί πόνο και επιβραδύνει τις δονήσεις του τυμπανιού.

Παραμελημένες ωτίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα


Αλήθεια:


Οι παραμελημένες μολύνσεις των αυτιών μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μαστοειδίτιδας (σπάνια φλεγμονή οστού δίπλα στο αυτί), απώλεια ακοής, ουλές ή / και διάτρηση του τυμπάνου, μηνιγγίτιδα, προβλήματα ομιλίας και γλωσσικής ανάπτυξης, παράλυση προσωπικού νεύρου και ενδεχομένως - σε ενήλικες - τη νόσο του Meniere. Σημείωση: Η νόσος του Meniere είναι πιθανόν μια διαταραχή της ροής υγρών του εσωτερικού με συμπτώματα που περιλαμβάνουν ίλιγγο, εμβοές και απώλεια ακοής. 

Πηγή: www.rxlist.com
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Μολύνσεις αυτιού - Μύθοι και αλήθειες
Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις μολύνσεις του αυτιού
Περίληψη
Μύθοι και αλήθειες γύρω από την οξεία μέση ωτίτιδα.Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Τι πρέπει να προσέχουμε;
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Μοιρέας Γεώργιος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
χρόνια μέση ωτίτιδα, μέση ωτίτιδα σε παιδιά, μέση ωτίτιδα παιδιών, ορρώδης μέση ωτίτιδα, ωτίτιδα, αυτί, οξεία ωτίτιδα, εξωτερική ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιογενής μηνιγγίτιδα, βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μόλυνση αυτιού
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια