the doctors blog

Αλλεργίες & Απευαισθητοποίηση

Διαταραχές όσφρησης : Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω ;

Αλλεργίες


Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος  σε αλλεργιογόνα ορίζεται ως αλλεργία.

Αλλεργίες : Συμπτώματα & εκδηλώσεις


Οι εκδηλώσεις της αλλεργίας, μπορεί να είναι ήπιες

  • Δερματίτιδα
  • Έκζεμα
  • Ρινίτιδα
  • Ήπια δύσπνοια
  • Λαρυγγίτιδα
  • Έμετοι
  • Διάρροιες

Και σοβαρές αλλεργίες που οδηγούν σε αλλεργική καταπληξία (shock)

Στην  αλλεργία η αντίδραση και τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν με την παρουσία πολύ μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση του οργανισμού  που εμφανίζει «μνήμη» αφού το σώμα θυμάται την προηγούμενη έκθεση στον παράγοντα που το ευαισθητοποιεί και αντιδρά αθροιστικά. Αυτό δίνει την εξήγηση στο ερώτημα που τίθεται από πολλούς, για το πώς είναι δυνατόν να εκδηλώσουν αλλεργία σε κάτι που μέχρι τότε δεν τους ενοχλούσε.

Μηχανισμός εμφάνισης αλλεργίας


Η πρώτη φορά που εκτίθεται κάποιος σε ένα αλλεργιογόνο συνοδεύεται από την παραγωγή ενός ειδικού τύπου αντισώματος, που λέγεται ανοσοσφαιρίνη Ε (ΙgE). Όταν επανεκτεθεί στο ίδιο αλλεργιογόνο προκαλείται η ένωση των αλλεργιογόνων και των αντισωμάτων ΙgE  επάνω στα μαστοκύτταρα κάποιου οργάνου (π.χ. η μύτη, βρόγχοι, δέρμα, κλπ) και απελευθερώνεται ισταμίνη, προκαλώντας τα συμπτώματα αλλεργίας .

Αντιμετώπιση αλλεργιών ανάλογα με τα συμπτώματα


Η ανακούφιση στα συμπτώματα αυτά δίνεται με φαρμακευτική αγωγή με αντισταμινικά, σταθεροποιητικά μαστοκυττάρων, κορτικοστεροειδή, εισπνεόμενα κορτικοειδή, αλλά δεν επέρχεται οριστική θεραπεία.

Ριζική αντιμετώπιση αλλεργιών με απευαισθητοποίηση


Η βάση στη ριζική θεραπεία των αλλεργιών δε στηρίζεται στην συμπτωματική θεραπεία, αλλά έχει κατά πολύ προοδεύσει στις μέρες μας και αφορά την εκρίζωση του αιτίου που την προκαλεί με τη  βοήθεια της Ανοσοθεραπείας με τη μέθοδο Απευαισθητοποίησης.

Αλλεργίες & απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία


Απευαισθητοποίηση


Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στον καθορισμό του ή των αλλεργιογόνων που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση ή την ατοπία.

Ενδείξεις για απευαισθητοποίησηΤρόπος λειτουργίας της απευαισθητοποίησης. Βήματα της θεραπείας


  1. Βήμα 1ο. Εντοπισμός των αλλεργιογόνων που τις προκαλούν με τη βοήθεια της λήψης λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή και  των ειδικών δερμοαντιδράσεων (skin prick tests). Στις δερμοαντιδράσεις τα αλλεργιογόνα ανιχνεύουν αντισώματα IgE για να συγκολληθούν και να αρχίσει η παραγωγή ισταμίνης.
  2. Βήμα 2ο. Ανάλογα με το βαθμό εκδήλωσης της δερμοαντίδρασης καθορίζεται και η αιτία της πάθησης και με βάση τα συμπεράσματα δημιουργείται ένα σκεύασμα ειδικό και μοναδικό για τον ασθενή.
  3. Βήμα 3ο. Χορήγηση των σκευασμάτων στον ασθενή. Τα σκευάσματα μπορεί να είναι εμβόλια για υποδόρια έγχυση που εκτελούνται από ειδικό ιατρό με την ανάλογη κατάρτιση και εκπαίδευση (ΩΡΛ ή Αλλεργιολόγο) ή υπογλώσσιες σταγόνες που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον ασθενή .

Διάρκεια ανοσοθεραπείας


Η θεραπεία με τη μέθοδο της Απευαισθητοποίησης με εμβόλια προδευτικά αυξανόμενης αποδέσμευσης αλλεργιογόνων μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-5 έτη και να απαλλάξει τον ασθενή από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, ρινοεπιπεφυκίτιδας, άσθματος, αλλά και από τις πολύμηνες θεραπείες με αντισταμινικά και κορτικοστεροειδή.

Αποτελέσματα ανοσοθεραπείας

Τα πρώτα αποτελέσματα της υποδόριας ανοσοθεραπείας φαίνονται στους πρώτους 6 μήνες, ενώ της θεραπείας με υπογλώσσιες σταγόνες εντοπίζονται στους δώδεκα μήνες μετά τη χρήση των σκευασμάτων.

Σήμερα ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει αλλεργική προδιάθεση ή ατοπία. Το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας είναι αρκετά υψηλό και αγγίζει το 20-25% , ενώ οι ασθενείς με άσθμα αγγίζουν ένα ποσοστο10% του βασικού πληθυσμού.

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του υψηλού αυτού ποσοστού, καθώς επίσης η μεγάλη ποικιλία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι συνθήκες ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και ο τρόπος ζωής.

Η ανοσοθεραπεία όχι μόνο βοηθά στην εκρίζωση της αιτίας της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος αλλά σταματά και την εξέλιξη μιας αλλεργικής αντίδρασης, καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για αθροιστική αντίδραση. Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εξέλιξη σε άσθμα μιας αλλεργικής ρινίτιδας.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Αλλεργίες & Απευαισθητοποίηση
Αλλεργίες - Αλλεργική ρινίτιδα - Άσθμα & Απευαισθητοποίηση
Περίληψη
Αλλεργίες σε ενήλικες & παιδιά, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα. Απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία: Ο καλύτερος & μοναδικός μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης αλλεργιών
Ειδικότητες
Ωτορινολαρυγγολογία, Αλλεργιολογία
Σύνταξη
Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 15 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
άσθμα, μπουκωμένη μύτη, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργιολόγος, αλλεργικό σοκ, αλλεργική κνίδωση, αλλεργική αντίδραση, τεστ αλλεργίας, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία στα μάτια, αλλεργία, μπούκωμα, τρέχει η μύτη μου
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια