the doctors blog

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ματιού. Συμπτώματα - θεραπεία

Αποκόλληση αμφιβληστροειδή ματιού : Θεραπεία με λέιζερ

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδή ματιού: Αιτίες, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση


Ο οφθαλμίατρος που σας εξέτασε διέγνωσε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο μάτι σας. Χωρίς θεραπεία η κατάσταση αυτή συνήθως οδηγεί σε τύφλωση του προσβεβλημένου ματιού.

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής


Ο αμφιβληστροειδής είναι μια λεπτή στιβάδα από νευρικά κύτταρα που είναι στο εσωτερικό του ματιού, είναι ευαίσθητη στο φως (όπως το φωτογραφικό φιλμ ) και είναι απαραίτητος για την όραση.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδή & οι αιτίες


Ο αμφιβληστροειδής σας αποκολλήθηκε γιατί μια ή περισσότερες οπές επέτρεψαν την δίοδο υγρού πίσω από αυτόν. Το παραπάνω υγρό διαχώρισε και απομάκρυνε τον αμφιβληστροειδή από την υπερκείμενη αυτού στιβάδα (χοριοειδής ) που είναι απαραίτητη για την διατροφή του. Επίσης μικρά αγγεία μπορεί να αιμορραγούν μέσα στο μάτι (υαλοειδές ) προκαλώντας περαιτέρω θόλωση της όρασης.

Ο λόγος δημιουργίας της αποκόλλησης είναι άγνωστος και είναι απίθανο να οφείλετε σε κάτι που κάνατε "στραβά". Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αλλά μερικοί είναι πιο επιρρεπείς. Αυτοί είναι οι μύωπες, αυτοί που έκαναν εγχείρηση καταρράκτη ή αυτοί που υπέστησαν πρόσφατο τραυματισμό του ματιού.


Αποκόλληση αμφιβληστροειδή του ματιού. Αιτίες & Συμπτώματα

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς του ματιού σχηματικά

Θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς


Η θεραπεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδή είναι χειρουργική. Με την εγχείρηση ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σφραγίσει τις οπές και θα επανασυγκολλήσει τον αμφιβληστροειδή.

Αναισθησία


Η εγχείρηση γίνεται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία.

  • Με την τοπική αναισθησία θα είστε ξύπνιος κατά την διάρκεια της επέμβασης. Το μόνο που μπορεί να αντιλαμβάνεστε είναι λαμπερό φως και ότι κάποιος αγγίζει το πρόσωπο σας, αλλά όχι πόνο.
  • Πριν από την εγχείρηση ο γιατρός θα ενστάλαξη σταγόνες για να μεγαλώσει η κόρη του ματιού. Έπειτα θα σας δοθεί η τοπική αναισθησία που γίνεται με την ένεση αναισθητικού γύρω από το μάτι σας.
  • Κατά την εγχείρηση θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ανάσκελα για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο χωρίς να κινείστε."
  • Σε περίπτωση που αποφασιστεί η εγχείρηση να γίνει υπό γενική νάρκωση θα σας ζητηθεί να παραμείνετε νηστικός πριν από την επέμβαση. πριν την επέμβαση ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει και θα εξετάσει στο δωμάτιο σας. Όταν φτάσετε στο χειρουργείο ο αναισθησιολόγος θα σας κοιμίσει για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η επέμβαση. "
  • Ο αναισθησιολόγος θα παρακολουθεί τις ζωτικές σας λειτουργίες (παλμοί, αναπνοές, πίεση κλπ).
  • Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε υπνηλία που διαρκεί 12 με 24 ώρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την αναισθησία;


  • Η γενική αναισθησία επιτυγχάνεται με την χρήση ενδοφλεβίως αναισθητικών φάρμακων.
  • Η τοπική αναισθησία επιτυγχάνεται με την έγχυση περιοφθαλμικά αναισθητικού φαρμάκου.
  • Η γενική αναισθησία δίνεται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο. Αν και είναι ασφαλής πιθανές επιπλοκές είναι ναυτία,σύγχυση και πόνο. Πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες όπως απώλεια συνείδησης, παράλυση ή και θάνατο.
  • Η τοπική αναισθησία γίνεται από οφθαλμίατρο και οδηγεί σε μούδιασμα και αναισθησία μόνο του ματιού (όπως ακριβώς συμβαίνει με την αναισθησία στον οδοντίατρο).
  • Οι κύριοι κίνδυνοι είναι αιμορραγία γύρω από το μάτι, τραυματισμός του ματιού με την βελόνα, η έγχυση του αναισθητικού μέσα σε κάποιο αγγείο. Αυτές οι σπάνιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε πρόβλημα από το καρδιαγγειακό η αναπνευστικό σύστημα και σε αναβολή της εγχείρησης.


Πριν από την επέμβαση θα σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε με τον γιατρό σας το είδος της αναισθησίας.

Το χειρουργείο της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς


Υπάρχουν πολλά είδη χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή. Μπορούμε να σφραγίσουμε τις οπές με την τοποθέτηση εξωτερικού μοσχεύματος σιλικόνης. Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται εξωτερικά, κάτω από το "δέρμα" του ματιού που λέγεται επιπεφυκότας και παραμένουν εκεί εφόρου ζωής.

Σε μερικές περιπτώσεις η γέλη του ματιού που ονομάζεται υαλοειδές δεν λειτουργεί και είναι υπεύθυνη για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

  • Σε αυτές τις περιπτώσεις με ειδική ενδοφθάλμια εγχείρηση (βιτρεκτομή) αφαιρούμε το υαλοειδές μέσα από μικροσκοπικές οπές στο σκληρό (άσπρο) του ματιού. 
  • Στη συνέχεια γεμίζουμε το μάτι με έλαιο σιλικόνης ή ειδικό αέριο. Αν χρησιμοποιηθεί αέριο τα φυσιολογικά υγρά του ματιού θα γεμίσουν την κοιλότητα σταδιακά. Αν χρησιμοποιηθεί σιλικόνη θα χρειαστεί νέα επέμβαση για αφαίρεση αυτής μερικούς μήνες μετά. 
  • Στο τέλος τοποθετούμε μικρά ράμματα τα οποία απορροφούνται από μόνα τους. το μάτι καλύπτεται για προστασία για μια μέρα. 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ματιού. Εικόνα από μικροσκόπιο

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς - Εικόνα από μικροσκόπιο

Μετά την επέμβαση


  • Εάν μετά την επέμβαση νιώθετε πόνο μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη (DEPON) κάθε τέσσερις έως έξι ώρες (όχι ασπιρίνη). είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την επέμβαση να αισθάνεστε φαγούρα ,δυσανεξία και τσίμπλιασμα για λίγο καιρό μετά την επέμβαση.
  • Επίσης το μάτι μπορεί να δακρύζει αρκετά.
  • Τέλος η περιοχή γύρω από το μάτι μπορεί να παρουσιάζει εκχύμωση και πρήξιμο που συνήθως υποχωρεί γρήγορα.
  • Η επούλωση του ματιού διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό θα εξεταστείτε από τον ιατρό σας στα εξωτερικά ιατρεία. Προσπαθήστε κατά το χρονικό αυτό διάστημα να ξεκουραστείτε.
  • Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να βάλετε αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά κολύρια για ένα περίπου μήνα.

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να απαιτήσουν περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ιατρό στη περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υπέρμετρο και εντονότατο πόνο
  • Απώλεια της όρασης
  • Αυξανόμενη ερυθρότητα του ματιού


Στάση κεφαλής


  • Εάν τοποθετήσουμε αέριο ή σιλικόνη μέσα στο μάτι σας θα σας ζητήσουμε να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μια ορισμένη στάση.
  • Αυτό καλείται στάση κεφαλής και σκοπό έχει στο να υποστηρίξει το κλείσιμο των οπών.
  • Η φυσαλίδα αέρα ή σιλικόνης κινείται μέσα στο μάτι και θα σας ζητήσουμε να γείρετε το κεφάλι κατά τέτοιο τρόπο ώστε η φυσαλίδα να κλείσει την οπή.
  • Αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας .
  • Θα σας ζητήσουμε να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μια ορισμένη θέση για παρατεταμένη περίοδο και ίσως σας ζητήσουμε να κοιμάστε σε ορισμένη στάση.
  • Κατά αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε την ευκαιρία στον αμφιβληστροειδή να επανασυγκοληθεί.

Η συνεργασία σας είναι απαραίτητη!!!

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης


Το αυτονόητο πλεονέκτημα είναι η αποσόβηση μιας πιθανής τύφλωσης.
Εάν η εγχείρηση είναι επιτυχής, συνήθως θα επανέλθει ικανοποιητικό μέρος της όρασης σας (όχι όμως όπως ήταν πριν την αποκόλληση ).

Οι κίνδυνοι της εγχείρησης


Η εγχείρηση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή δυστυχώς δεν είναι πάντα επιτυχής.

  • Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μερικές αποκολλήσεις είναι πιο πολύπλοκες .
  • Μερικοί ασθενείς πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες από μια επεμβάσεις .
  • Ο ιατρός σας θα σας εξετάσει και θα σας αναλύσει τις πιθανότητες επιτυχίας με το είδος της επέμβασης που θα υποστείτε.

Καταρράκτης


Συνήθως μετά την επέμβαση η δημιουργία καταρράκτη ματιών είναι συχνή σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% την πρώτη διετία. Εάν αυτό συμβεί, τότε ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Τι όραση πρέπει να αναμένετε μετά την επέμβαση;


Μετά την επέμβαση απαιτούνται συνήθως μερικές εβδομάδες για την αποκατάσταση της όρασης. Στην περίπτωση που κατά την επέμβαση χρησιμοποιήθηκε αέριο η όραση σας μετά το χειρουργείο θα είναι θολή. Αυτό είναι αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να φοβηθείτε. Η αποκατάσταση της όρασης θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Η τελική σας όραση θα εξαρτηθεί από την βαρύτητα της αρχικής βλάβης.

Εάν η αποκόλληση διεγνώσθη και θεραπεύτηκε έγκαιρα τότε σημαντικό ποσοστό της όρασης σας θα επανέλθει.

Αν όμως κατά τη διάρκεια της αρχικής διάγνωσης η όραση σας ήταν σοβαρά επηρεασμένη τότε μόνο μικρό μέρος της όρασης θα επανέλθει. Πιθανόν να μην μπορείτε να διαβάσετε με το προσβεβλημένο μάτι και να μην μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες, η περιφερική όμως όραση είναι συνήθως καλή. Αυτό σας επιτρέπει να αντιλαμβάνεστε ανθρώπους και αντικείμενα που σας πλησιάζουν από το πλάι.

Αυτή η περιφερική όραση είναι απαραίτητη για καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα και ανεβοκατέβασμα σκάλας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κινείστε ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου συνοδού.



×

Ο Εξειδικευμένος σας Οφθαλμίατρος:
Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ματιού. Συμπτώματα - θεραπεία
Αποκόλληση αμφιβληστροειδή ματιού. Συμπτώματα & Θεραπεία
Περίληψη
Χωρίς θεραπεία η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συνήθως οδηγεί σε τύφλωση του προσβεβλημένου ματιού. Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση & Θεραπεία αμφιβληστροειδή
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Μανουσάκης Ευάγγελος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 12 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αμφιβληστροειδοπάθεια, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αμφιβληστροειδής, οφθαλμολογία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια