the doctors blog

Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος ωοθηκών

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών


Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι κακοήθεια των ωοθηκών, τα γυναικεία γεννητικά όργανα που παράγουν ωάρια τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Οι θεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών βελτιώνονται και τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα όταν ο καρκίνος ανιχνεύεται νωρίς.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών


Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν δίνει συμπτώματα, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, όταν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν κοιλιακό φούσκωμα ή αίσθημα πίεσης, κοιλιακό ή πυελικό άλγος, συχνή ούρηση και αίσθημα γρήγορης πληρότητας κατά το φαγητό. Αυτά τα συμπτώματα, φυσικά, συμβαίνουν με πολλές διαφορετικές καταστάσεις και δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο. Θα πρέπει να συζητήσετε αυτά τα συμπτώματα με το γιατρό σας εάν εμφανίζονται συχνά και παραμένουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Παράγοντες Κινδύνου:


Οικογενειακό Ιστορικό


Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών είναι ένας παράγοντας κινδύνου.Μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών αν κάποια στενή συγγενής έχει καρκίνο των ωοθηκών, του μαστού ή του κόλου. Οι κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2 που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, ευθύνονται για περίπου το 10% των καρκίνων των ωοθηκών. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε ένα οικογενειακό ιστορικό αυτών των καρκίνων για να διαπιστώσετε εάν μπορεί να σας βοηθήσει μια πιο προσεκτική ιατρική παρακολούθηση.

Ηλικία


Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών. Είναι πολύ πιο συχνή μετά την εμμηνόπαυση, και η χρήση ορμονοθεραπείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σε μια γυναίκα. Αυτός ο κίνδυνος εμφανίζεται ισχυρός σε εκείνες που λαμβάνουν θεραπεία οιστρογόνου χωρίς προγεστερόνη για τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Δεν είναι γνωστό εάν η λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης σε συνδυασμό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Παχυσαρκία


Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών. οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν τόσο υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών όσο και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν τον καρκίνο σε σχέση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες. Ο κίνδυνος φαίνεται να συσχετίζεται με το βάρος, επομένως οι βαρύτερες γυναίκες έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Διαγνωστικές Εξετάσεις


Χρησιμοποιούνται δύο τρόποι να εξεταστεί ο καρκίνος των ωοθηκών στα πρώιμα στάδια του και αυτοί είναι ο υπέρηχος των ωοθηκών και η μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CA-125 στο αίμα. Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει αποδειχθεί ότι σώζει ζωές όταν χρησιμοποιείται για να εξεταστούν γυναίκες μέσου κινδύνου. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος συνιστάται επί του παρόντος μόνο για γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο.

Παράγοντες μείωσης κινδύνου:


Εγκυμοσύνη


Οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών από εκείνες που έχουν βιολογικά παιδιά. Ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται με κάθε εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο.

Το χάπι


Οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού για τουλάχιστον πέντε χρόνια μειώνει τον κίνδυνο των γυναικών κατά περίπου 50%. Τα αντισυλληπτικά χάπια και η εγκυμοσύνη εμποδίζουν τόσο την ωορρηξία όσο και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η λιγότερο συχνή ωορρηξία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Απολίνωση των σαλπίγγων


Απολίνωση των σαλπίγγων ή υστερεκτομή, ενώ αφήνουν τις ωοθήκες άθικτες μπορούν και οι δύο μέθοδοι να προσφέρουν κάποια προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών. Αφαίρεση των ωοθηκών Η αφαίρεση των ωοθηκών είναι μια επιλογή για τις γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου τους. Αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη για γυναίκες άνω των 40 ετών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή.

Δίαιτα φτωχή σε λιπαρά


Δεν έχουν αποδειχθεί οριστικές διαιτητικές αλλαγές για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών. Παρόλα αυτά, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών για τουλάχιστον 4 χρόνια είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να είναι λιγότερο συχνός σε γυναίκες που καταναλώνουν πολλά λαχανικά. Περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για τη διευκρίνιση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ δίαιτας και καρκίνου των ωοθηκών.
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες :
Καρκίνος ωοθηκών
Καρκίνος στις ωοθήκες
Περίληψη
Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και πότε πρέπει να επισκεφτώ γιατρό; Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται;
Ειδικότητα
Γυναικολογία – Μαιευτική
Σύνταξη
Δρ. Σαρηκώστας Δημήτριος, Δρ. Δούμπλης Δημήτριος
Τροποποίηση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ωοθήκες, καρκίνος ωοθηκών, καρκίνος ωοθηκών θεραπεία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια