the doctors blog

Νεαρές γυναίκες και καρκίνος του μαστού - 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος του μαστού

1. Γνωρίστε τα στήθη σας


Ενώ οι γυναίκες κάτω των 40 αποτελούν μόνο το 7% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-34 ετών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα στήθη σας. Μάθετε πώς νιώθουν και ζητήστε από το γιατρό σας να σας διδάξει πώς να κάνετε μια σωστή αυτο-εξέταση του μαστού.

2. Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου


Οι νεότερες γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Ορισμένες κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις για καρκίνο του μαστού (BRC Α1 και / ή BRCA2)
  • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ετών
  • Δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού διαγνωσμένο σε νεαρή ηλικία Υψηλή δόση ακτινοβολίας στο στήθος
  • Πρόωρη έναρξη περιόδου εμμήνου ρύσεως (πριν από την ηλικία των 12 ετών)
  • Πρώτη πλήρη εγκυμοσύνη όταν είστε άνω των 30 ετών
  • Πυκνοί μαστοί
  • Βαριά κατανάλωση αλκοόλ
  • Παχυσαρκία
  • Καθιστική ζωή
  • Υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και κακή διατροφή
  • Φυλή (οι γυναίκες της Καυκάσιας φυλής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο)
  • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών ή του κόλου
  • Πρόσφατη χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα

3. Αλλαγές του στήθους που θα μας θορυβήσουν


Παρακολουθήστε για αλλαγές στο στήθος σας και εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω, επισκεφθείτε το γιατρό σας:

  • Ένα κοίλωμα στο ή κοντά στο στήθος σας ή κάτω από το χέρι σας Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους σας
  • Διόγκωση, συρρίκνωση ή διόγκωση του δέρματος
  • Μια θηλή που έχει αλλάξει τη θέση της ή μια ανεστραμμένη θηλή (ωθείται προς τα μέσα αντί να κολλήσει έξω)
  • Ερυθρότητα του δέρματος, πόνος, εξάνθημα
  • Πρήξιμο
  • Εκροή υγρού από τις θηλές (μπορεί να είναι υδαρές, γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα)

Ο κανονικός ιστός του μαστού μπορεί να είναι ογκώδης, γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς αισθάνεστε κανονικά το στήθος σας. Οι περισσότεροι θρόμβοι δεν είναι καρκίνος. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να εκτελούν αυτοελέγχους του μαστού, ώστε να γνωρίζουν αν εμφανίζεται ένα νέο κομμάτι ή εάν ένα υπάρχον έχει αλλάξει μέγεθος. Ωστόσο, οι αυτοέλεγχοι του μαστού δεν υποκαθιστούν τις μαστογραφίες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην υποδηλώνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού, αλλά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιολογηθούν.

4. Να είστε επίμονες και να μιλάτε


Να είστε ο δικός σας συνήγορος για την υγεία σας και βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε τυχόν αλλαγές του μαστού ή θρόμβους στο γιατρό σας.Εάν νομίζετε ότι αισθάνεστε κάτι, αναζητήστε απαντήσεις. Μη φοβάστε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και περισσότερες πληροφορίες.

5. Βρείτε το σωστό γιατρό


Εάν σας διαγνωστεί καρκίνος του μαστού, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή ιατρική ομάδα για να συνεργαστεί μαζί σας. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραμείνετε στον πρώτο γιατρό σας, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τους κατάλληλους ειδικούς για τον τύπο καρκίνου σας. Μπορεί να δείτε διάφορους τύπους ογκολόγων, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, χειρουργών και ακτινοθεραπευτών. Οι εξειδικευμένοι γιατροί που βλέπετε πρέπει να γνωρίζουν καλά όλες τις νέες θεραπείες και προσεγγίσεις, όπως η γενετική και η νεοαγγειοθεραπεία (χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση). Βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί σας γνωρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τη θεραπεία βάσει του σταδίου της νόσου και των προγνωστικών παραγόντων του όγκου που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο.

6. Γνωρίστε το ιατρικό σας ιστορικό


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας και να το μοιράζεστε με το γιατρό σας. Οι γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από μια γυναίκα που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό. Ενημερώστε το γιατρό σας ποιο μέλος της οικογένειας είχε καρκίνο του μαστού ή άλλες ασθένειες του μαστού και πόσων ετών ήταν όταν διαγνώστηκαν.

7. Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη


Οι περισσότεροι γιατροί θα σας προτείνουν να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, και ακόμη και αν δεν το κάνουν, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έναν ειδικό για τον καρκίνο του μαστού ο οποίος είναι ενημερωμένος σχετικά με τις τελευταίες θεραπείες και μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις για το πώς να προχωρήσετε. Μπορείτε να συζητήσετε τη διάγνωσή σας με έναν άλλο παθολόγο που μπορεί να αναθεωρήσει τις διαφάνειες των ιστών του μαστού και να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή άλλον ογκολόγο μαστολόγο, χειρουργός ογκολόγο για να καθορίσει τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.

8. Είναι εντάξει να κάνετε ερωτήσεις


Κάνετε ερωτησεις! Πρέπει να είστε ενεργός συμμετέχων στη φροντίδα σας. Η ιατρική σας ομάδα πρέπει να σας εξηγήσει τους ιατρικούς όρους που δεν καταλαβαίνετε,τις επιλογές θεραπείας, τις πιθανές παρενέργειες και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ζητήστε συστάσεις ειδικών στους οποίους μπορείτε να μιλήσετε ώστε να μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού σας. Εάν δεν έχετε ακόμη εντοπίσει καρκίνο του μαστού αλλά είστε σε υψηλό κίνδυνο, ρωτήστε τους γιατρούς σας σχετικά με τις εξετάσεις και τυχόν προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε. Επίσης, μην φοβάστε να ζητήσετε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας. Αναζητήστε ομάδες υποστήριξης από άλλους ανθρώπους που περνούν αυτό που περνάτε ή έχετε περάσει. Φέρτε έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας στα ραντεβού σας για να κρατά σημειώσεις ή για να καταγράψει την επίσκεψή σας και να σας ενθαρρύνει να ζητήσετε διευκρινίσεις εάν κάτι δεν είναι σαφές. Εκφράστε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας.

9. Κάνετε κάποια έρευνα


Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μάθετε για τη συγκεκριμένη διάγνωση. Κατανοήστε τους ιατρικούς όρους, όπως και το βαθμό και τι σημαίνουν, καθώς και πώς επηρεάζουν τις επιλογές θεραπείας σας.

10. Δικτυωθείτε με άλλες νεαρές γυναίκες


Μπορεί να αισθάνεσθε απομονωμένη εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε νεαρότερη ηλικία, αλλά υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη και μπορεί να είναι χρήσιμο να συνδεθείτε με άλλες γυναίκες της ηλικίας σας που περνούν την ίδια δοκιμασία ή έχουν νικήσει τον καρκίνο του μαστού. Μπορείτε να ξεκινήσετε ζητώντας από το γιατρό σας οποιαδήποτε τοπική ομάδα υποστήριξης. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε ομάδες υποστήριξης αναζητώντας τες στο διαδίκτυο.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Γενικός Χειρουργός:
Νεαρές γυναίκες και καρκίνος του μαστού - 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Νέες γυναίκες και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού
Περίληψη
Ο καρκίνος του στήθους είναι ένας από τους πιο συχνούς ανάμεσα στις γυναίκες. Οι νέες γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τον αναγνωρίσουν και να τον προλάβουν.
Ειδικότητα
Χειρουργική Γενική
Σύνταξη
Δρ. Κοτσιφόπουλος Νικόλαος
Τροποποίηση: Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
πλαστική στο στήθος, καρκίνος μαστού, καρκίνος στο στήθος, καρκίνος μαστού πρόληψη, πλαστική στο στήθος τιμή, όγκος στο στήθος, πόνος στο στήθος, στήθος, μαστός
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018
Σκοπός συγγραφής
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια