the doctors blog

Αυξάνω το μεταβολισμό μου μετά τα 50

Αύξηση μεταβολισμού

Ο μεταβολισμός μετά τα 50

Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε το φαινόμενο όταν ξεκινά, αλλά μετά την ηλικία 20 το σώμα σας αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Natalie Digate Muth, M.D., η ενεργειακή σας δαπάνη μειώνεται κατά περίπου 150 θερμίδες κάθε 10 χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόσληψη βάρους σχεδόν 9 κιλά από τη στιγμή που γίνεστε 50. Αυτός είναι ο λόγος για το φαινόμενο πρόσληψης βάρους της μέσης ηλικίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αν δεν ξέρουν πώς να αυξήσουν το μεταβολισμό τους.


Καρδιοαναπνευστική άσκηση


Ο λογικός τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας είναι να ανεβάσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συστήνει στους ηλικιωμένους να "συγκεντρώνουν" καρδιοαναπνευστική άσκηση 20 έως 60 λεπτά - 55% έως 90% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού - τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η λέξη κλειδί είναι "συγκεντρώνουν". Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να οδηγείτε το ποδήλατό σας για μια ώρα ή να παρακολουθήσετε μια πλήρη 60λεπτη τάξη αεροβικής γυμναστικής, εκτός αν θέλετε και έχετε το χρόνο. Μπορείτε να βάλετε αρκετές περιόδους 10 ή 15 λεπτών περπάτημα, γιόγκα ή ακόμα και αποσπάσματα από ένα DVD αεροβικής. Το κούρεμα του χλοοτάπητα, η το κλάδεμα και οι οικιακές εργασίες, όπως η ηλεκτρική σκούπα, θα κάψουν θερμίδες.

Προπόνηση αντίστασης


Μπορεί να μην γνωρίζετε πολλά για το μεταβολισμό σας και πώς λειτουργεί, αλλά γνωρίζετε τουλάχιστον ότι η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Η οικοδόμηση μυών μέσω της προπόνησης αντίστασης όταν είστε άνω των 50 ετών μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας έως και 15%. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός σας δεν είναι το μόνο πράγμα που μειώνεται καθώς γερνάτε. Η μυϊκή σας μάζα μειώνεται επίσης και πηγαίνει χέρι-χέρι με το μεταβολισμό επειδή η οικοδόμηση και η διατήρηση του μυ αυξάνει το μεταβολισμό. Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να μην αισθάνεστε δυνατοί για άρη βαρών, αν και αυτή είναι μια επιλογή. Αλλά αν η άρση βαρών δεν είναι η προτίμησή σας, μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις αντοχής με λάστιχα ή να συμμετάσχετε σε αερόμπικ στο νερό ή σε άλλα θαλάσσια σπορ. Το νερό θα εισαγάγει ένα στοιχείο αντίστασης, αλλά θα μειώσει επίσης την επίδραση της βαρύτητας στις αρθρώσεις σας.

Ρύθμιση διατροφής


Στα νειάτα σας θα μπορούσατε να πιείτε  έξι μπύρες ενώ τρώτε το μεγαλύτερο μέρος μιας πίτσας 12 κομματιών και να τελειώσετε με δύο ή τρία ντόνατς. Μόλις αρχίσει να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας, οι διατροφικές σας συνήθειες πρέπει να αλλάξουν. Οι μικρές προσαρμογές μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην αύξηση του μεταβολισμού σας. Η αύξηση φυτικών ινών, συγκεκριμένα με τη συμπερίληψη δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή σας, είναι το πρώτο βήμα. Η Marni McNiff αναφέρει για την Οργανική Αρχή ότι η quinoa, η σπέρτα και το αμάραντο είναι αποδοτικοί, υψηλής ενέργειας κόκκοι που θα τροφοδοτήσουν το σώμα σας για ώρες δραστηριότητας. Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι επίσης σημαντική. Όχι μόνο βοηθά στην κατασκευή άπαχων μυών που χρειάζεστε για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας, αλλά καίει πραγματικά θερμίδες για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες.

Συζητήστε με το γιατρό σας


Η γήρανση τείνει να προσθέτει γενικότερα ανησυχίες για την υγεία μας, σαν αυτές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αλλάξετε τη διατροφή σας ή αρχίσετε να γυμνάζεστε για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Συζητήστε πρώτα με το γιατρό σας για να του πείτε τα σχέδιά σας. Θα γνωρίζει αν έχετε κάποια ιατρικά θέματα που θα επηρεαστούν αρνητικά από μια αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση. Ακόμα κι αν σας δίνει το πράσινο φως, να είστε σε εγρήγορση για το πώς αισθάνεστε. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως ζάλη, πόνους στο στήθος, δύσπνοια ή πόνο οπουδήποτε - ειδικά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση - επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Πηγή: www.healthyliving.azcentral.com
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Παθολόγοι και Οι Εξειδικευμένοι σας Ενδοκρινολόγοι :
Αυξάνω το μεταβολισμό μου μετά τα 50
Πώς να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας στα 50 μας χρόνια
Περίληψη
Με την κατάλληλη άσκηση και καίριες αλλαγές στη διατροφή μας, μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας ακόμα και μετά τα 50 μας χρόνια.
Ειδικότητες
Ενδοκρινολογία, Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, Δρ. Μάκρας Πολυζώης, Δρ. Παπαδόγιας Δημήτριος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
εμμηνόπαυση, απώλεια βάρους, μεταβολισμός, βάρος
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια