the doctors blog

Θηλασμός - Συχνές Ερωτήσεις

Θηλασμός

Θηλασμός : Συχνές ερωτήσεις


«Εάν υπήρχε ένα εμβόλιο που να προλαμβάνει την ασθένεια και το θάνατο τόσων εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, όσων μπορεί να προλάβει ο θηλασμός, που να μην έχει καμία παρενέργεια και κανένα κόστος, τότε είναι σίγουρο πως αυτό το εμβόλιο θα γινόταν υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά του κόσμου» (ιατρικό περιοδικό Lancet).

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το μητρικό θηλασμό & οι απαντήσεις από τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Δημήτρη Δούμπλη, σε συνεργασία με τη μαία, κ. Παπαχρήστου Αργυρώ.

Ο θηλασμός πονάει;


Αν και ένας μικρός ερεθισμός κατά τις πρώτες ημέρες είναι σχετικά κοινός, αυτό θα πρέπει να είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση. Όταν το μωρό τοποθετείται σωστά στο στήθος το θέμα πόνος λύνεται πανεύκολα.

Θα έχω αρκετό γάλα;


Θα έχετε!! Ο θηλασμός στηρίζεται στο νόμο ζήτησης - προσφοράς. Όσο πιο συχνά θηλάζετε το μωράκι, τόσο πιο πολύ γάλα θα έχετε.

Θα χορταίνει το μωρό τις πρώτες ημέρες με το πρωτόγαλα;


Και πάλι, εάν το μωρό είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος, μπορεί να πάρει το πρωτόγαλα. Αυτό χρειάζεται το μωρό τις πρώτες ημέρες, αυτό έχουμε!

Πως θα καταλαβαίνω ότι το μωρό μου χορταίνει με το θηλασμό;


Ο καλύτερος τρόπος είναι να βλέπουμε το μωρό μας να κάνει τις τυπικές θηλαστικές κινήσεις και να το ακούμε να καταπίνει. Πέρα από αυτό όμως το νεογέννητο θα πρέπει για τις πρώτες σαράντα ημέρες να βρέχει 6-8 πάνες το 24ωρο και μέχρι τις είκοσι πρώτες ημέρες να λερώνει περισσότερες από 3 πάνες το 24ωρο.

Όταν το στήθος δε φαίνεται γεμάτο σημαίνει ότι έχει λιγοστέψει το γάλα;


Όχι. Όταν μια μητέρα έχει εδραιώσει τη γαλουχία, το στήθος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού. Η μείωση του οιδήματος μπορεί να γίνει ξαφνικά και σχετικά νωρίς μετά τον τοκετό. Το στήθος δεν είναι σαν την ουροδόχο κύστη που γεμίζει και αδειάζει. Αν και έχει ένα μικρό αποθηκευτικό ρόλο, δεν αποθηκεύει, κυρίως παράγει.Ο μαστός είναι εξωκρινής αδένας που σημαίνει ότι με το κατάλληλο ερέθισμα παράγει κάτι. Το ερέθισμα είναι η θηλαστική κίνηση και το «κάτι» είναι το γάλα.

Έχω πολύ μικρό στήθος. Μπορώ να θηλάσω;


Το μεγάλο στήθος περιέχει κυρίως λίπος. Το μέγεθος του αδένα δεν επηρεάζει την παραγωγικότητά του.

Έχω μικρές θηλές. Θα έχω πρόβλημα με το θηλασμό;


Το μωρό δε θηλάζει τη θηλή αλλά την άλω (τη σκούρα περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη θηλή). Μόνο σε περίπτωση που οι θηλές είναι εντόνως εισέχουσες ή ανεστραμμένες χρειάζεται μια παραπάνω φροντίδα, ήδη από την εγκυμοσύνη, και το θέμα λύνεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πρέπει να κάνω ειδική δίαιτα όταν θηλάζω;


Γενικά συστήνεται στις θηλάζουσες να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή για να νοιώθουν οι ίδιες πιο ανάλαφρες. Καμία τροφή δεν πρέπει να αποκλείεται. Μόνο όταν η ίδια η μητέρα παρατηρήσει πως όταν τρώει μια συγκεκριμένη τροφή,αυτή επηρεάζει το μωρό της,τότε και μόνο τότε αυτή αφαιρείται από το διαιτολόγιό της για ένα διάστημα. Διατροφικοί περιορισμοί που πολλές φορές επιβάλλονται κάνουν τη ζωή της μητέρας που θηλάζει δύσκολη, χωρίς κανένα λόγο.

Εάν αρρωστήσω πρέπει να διακόψω το θηλασμό;


Με πραγματικά ελάχιστες εξαιρέσεις, η συνέχιση του θηλασμού θα προστατέψει το μωρό. Όταν η μητέρα έχει πυρετό ή βήχα ή κάνει εμετό ή διάρροια κ.λ.π, έχει μεταφέρει ήδη την ασθένεια στο μωρό πριν η ίδια εκδηλώσει τα συμπτώματα. Θηλάζοντας δίνει αντισώματα στο μωρό που το προστατεύουν από την ίωση που η ίδια περνά. Στην περίπτωση που το μωρό κολλήσει σίγουρα θα περάσει την ίωση πολύ πιο ελαφρά από ότι αν δε θήλαζε.

Έχω κάνει αισθητικές επεμβάσεις στο στήθος. Θα έχω πρόβλημα;


Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Τα ενθέματα σιλικόνης δεν είναι επιβλαβή για το μωρό. Αν μια γυναίκα έχει κάνει μείωση στήθους μπορεί να έχει πρόβλημα με την παραγωγή γάλακτος και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά τον πρώτο καιρό και μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία.

Θέλω να θηλάσω. Μπορώ να έχω μια φυσιολογική ζωή;


Μπορείτε! Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσο καιρό θηλάζετε να κάνετε γυμναστική, να βάψετε τα μαλλιά σας, να κάνετε τατουάζ, μπάνιο στη θάλασσα (αν και θα σας κυνηγούν τα έντομα λόγω της ιδιαίτερης οσμής του γάλακτος), να κάνετε δίαιτα, να έχετε ενεργό σεξουαλική ζωή, να πάτε για ιαματικά λουτρά, να κάνετε απλή ακτινογραφία, υπερηχογράφημα και πάρα πολλά ακόμη…
×

Ο Εξειδικευμένος σας Γυναικολόγος – Μαιευτήρας:
Θηλασμός - Συχνές Ερωτήσεις
Θηλασμός - Ερωτήσεις από μητέρες για το μητρικό θηλασμό
Περίληψη

Ο θηλασμός πονάει ; Θα έχω αρκετό γάλα; Αν το μωρό δεν χορταίνει; Έχω μικρή θηλή μπορώ να θηλάσω; Χρειάζεται ειδική διατροφή; Η ζωή αλλάζει ;
Ειδικότητα
Γυναικολογία – Μαιευτική
Σύνταξη
Δρ. Δούμπλης Δημήτριος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 8 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
θηλασμός, μητρικός θηλασμός, μητρικό γάλα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια