Υστεροσκόπηση – Μέθοδος εκλογής για την εξέταση της μήτρας

Υστεροσκόπηση – Μέθοδος εκλογής για την εξέταση της μήτρας

Υστεροσκόπηση - Μέθοδος εκλογής για την εξέταση της μήτρας

Τι είναι η Υστεροσκόπηση;

 Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας, με την οποία εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια, λεπτομέρεια και αξιοπιστία. Η υστεροσκόπηση σαν ιδέα προέκυψε πριν πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν τη χρήση της στην καθημερινή πράξη. Σήμερα η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, όσο και στη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Εκτελείται από εξειδικευμένους γιατρούς και έτσι πραγματοποιείται μια λεπτομερέστατη ενδοσκοπική μελέτη της ενδομητρικής κοιλότητας στο περιβάλλον ενός εξωτερικού ιατρείου χωρίς την ανάγκη αναισθησίας ή διαστολής του τραχήλου. Θεωρητικά όλες οι περιπτώσεις που απαιτούν απευθείας επισκόπηση του ενδοτραχήλου και της ενδομητρικής κοιλότητας αποτελούν ενδείξεις για τη μέθοδο αυτή. 

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται να προβώ σε Υστεροσκόπηση;

 

    Οι κύριες ενδείξεις της υστεροσκόπησης είναι:

·ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, όπου απαιτείται εκτίμηση της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας και αποκλεισμό κακοήθειας.

· μη φυσιολογική αιμόρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικής  ανισορροπίας, ή να οφείλεται σε ύπαρξη καλοήθων όγκων όπως πολύποδες και ινομυώματα, ξένου σώματος(κυρίως σπιράλ), σε χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, σε χορήγηση ταμοξιφαίνης ή σε παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να διαγνωσθούν ή να θεραπευθούν με την υστεροσκόπηση είναι:

η υπερβολικά επώδυνη έμμηνος ρύση

η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση

οι μορφολογικές  ανωμαλίες της μήτρας όπως το διάφραγμα

οι καθ’έξιν αποβολές και ο πυελικός πόνος.

 

Υστεροσκόπηση και Υπογονιμότητα

Με τη βοήθεια της υστεροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την μορφολογία και το μέγεθος της ενδομητρικής κοιλότητας, καθώς επίσης και για την ποιότητα του ενδομητρίου.

Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε τα στόμια των σαλπίγγων και τον αυλό του τραχήλου και να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη πολυπόδων, ουλών, ινομυωμάτων, συμφύσεων και στοιχείων φλεγμονής που συμβάλλουν στη μειωμένη λειτουργικότητα του ενδομητρίου και κατά συνέπεια στη μειωμένη γονιμότητα.

 

Υστεροσκόπηση στο  Ιατρείο ή στο Χειρουργείο;

Κατά την διαγνωστική υστεροσκόπηση ιατρείου γίνεται διαδοχικά επισκόπηση του τραχηλικού αυλού, πανοραμική απεικόνιση της ενδομήτριας κοιλότητας, εντοπισμός των σαλπιγγικών στομίων και λεπτομερής εξέταση όλων των παθολογικών εστιών της ενδομήτριας κοιλότητας. Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή διαδικασία, καθώς η ασθενής είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη και να ενημερώνεται από το γιατρό για τα ευρήματα κατά τη διάρκειά της. Μετά το τέλος της εξέτασης η ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο όπως μετά από οποιαδήποτε συνήθη γυναικολογική εξέταση.

Όσον αφορά την χειρουργική υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά! Ο μετεπεμβατικός πόνος είναι αμελητέος και η ασθενής επανακτά τη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα καθώς η επέμβαση γίνεται εξ ολοκλήρου διαμέσου του κόλπου. Μετά το τέλος της επέμβασης η ασθενής παραμένει στην κλινική για κάποιες ώρες για παρακολούθηση και στη συνέχεια εξέρχεται εντός της ίδιας ημέρας.

 

Έχω επιπλοκές με την Υστεροσκόπηση;

Επιπλοκές που ενδέχεται να προκληθούν:

  • Μικροτραυματισμός του τραχήλου και  διάτρηση της μήτρας κατά την τυφλή είσοδο του υστεροσκοπίου στην ενδομήτρια κοιλότητα.
  • Φλεγμονή είναι δυνατόν να εμφανισθεί, εάν δεν τηρούνται σχολαστικά οι αρχές της ασηψίας.

 

Ωστόσο η υστεροσκόπηση είναι μια μέθοδος, η οποία στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών είναι ένα υπερπολύτιμο εργαλείο που μπορεί να επιλύσει δύσκολα προβλήματα της γυναίκας με ελάχιστη καταπόνησή της.

 

Μύθοι και αλήθειες

 

Μύθος

Η ασθενής πονάει κατά τη διάρκεια ή μετά την υστεροσκόπηση.

Αλήθεια

Η υστεροσκόπηση στο ιατρείο είναι σαν μια συνήθη γυναικολογική εξέταση, είναι ανώδυνη και η ασθενής επιστρέφει κατευθείαν στις δραστηριότητές της.

 

Μύθος

 Η χειρουργική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με αρκετές τομές

Αλήθεια

Η χειρουργική υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά!

 

Μύθος

Η υστεροσκόπηση δεν ενδείκνυται σαν εξέταση για ασθενείς με μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνο ρύση.

Αλήθεια

Η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση είναι κατάσταση που  μπορεί να διαγνωσθεί ή να θεραπευτεί με την υστεροσκόπηση, όπως επίσης η υπερβολικά επώδυνη έμμηνος ρύση, οι μορφολογικές  ανωμαλίες της μήτρας όπως το διάφραγμα, οι καθ’έξιν αποβολές και ο πυελικός πόνος.

 

Ο εξειδικευμένος σας Ιατρός:

Δρ. Δούμπλης Δημήτριος

ΔΡ. ΔΟΥΜΠΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Γυναικολόγος
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ:
Χειρουργική Λαπαροσκόπηση. Γυναικολογική Ογκολογία. Υστεροσκόπηση
ΙΑΤΡΕΙΟ:
Β.Σοφίας 122, Αθήνα
211-8006020 / 210-7786537