the doctors blog

Αμνιοπαρακέντηση & Ελάχιστα πιθανοί κίνδυνοι για αποβολή

Αμνιοπαρακέντηση στην εγκυμοσύνη : Ελάχιστα πιθανοί κίνδυνοι για αποβολή

Αμνιοπαρακέντηση. Πότε γίνεται & Γιατί


Η αμνιοπαρακέντηση εκτελείται συνήθως κατά το 2 ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι η πιο γνωστή από τις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον προγεννητικό έλεγχο και σκοπό έχει τη μελέτη του γενετικού υλικού του εμβρύου.


αμνιοπαρακέντηση


Με ποιο τρόπο γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;


  • Κατά τη διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης η έγκυος θα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα να είναι χαλαρά.
  • Ακολούθως, ενώ είναι ξαπλωμένη, με τη βοήθεια του υπερήχου ο γιατρός εξετάζει τη θέση του εμβρύου, του πλακούντα και την κατανομή του αμνιακού υγρού μέσα στον αμνιακό σάκο (λίμνες αμνιακού υγρού).
  • Το κοιλιακό τοίχωμα της εγκύου καθαρίζεται με αντισηπτικό υγρό, και εφόσον οι συνθήκες είναι ιδανικές (δηλαδή αφού βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα αμνιακού υγρού και το έμβρυο βρίσκεται μακριά από το σημείο που ο γιατρός θα κάνει τη λήψη), εισάγει μια λεπτή βελόνα και αναρροφά μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού περίπου 20 ml, την οποία αποστέλλει μέσα σε ειδικό μπουκαλάκι στο εργαστήριο.
  • Η λήψη του αμνιακού υγρού διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η βελόνα παρακολουθείται με τον υπέρηχο.
  • Η ποσότητα του αμνιακού υγρού που λαμβάνεται αναπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες από τα ούρα του εμβρύου.
  • Μετά το πέρας της εξέτασης, ελέγχεται ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου.


Πως πρέπει να προετοιμαστεί η έγκυος πριν από την αμνιοπαρακέντηση;


Η έγκυος πρέπει να προσέξει τα παρακάτω:

  • Αρκετές ημέρες πριν από την αμνιοπαρακέντηση να αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς όπως ξύρισμα ή αποτρίχωση (για αποφυγή αμυχών που μπορεί να αποτελέσουν μικροεστίες μόλυνσης στην περιοχή εισαγωγής της βελόνας).
  • Να ενημερωθεί από το θεράποντα ιατρό της στην περίπτωση που λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, έτσι ώστε να της δοθούν περαιτέρω οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων πριν και μετά την επέμβαση.
  • Να μην έχει γίνει στην περιοχή της κοιλιάς  επάλειψη  με κρέμα ή οποιαδήποτε ελαιώδη ουσία την προηγούμενη και την ίδια ημέρα της αμνιοπαρακέντησης.
  • Να γνωρίζει την ομάδα αίματος και κυρίως το Rhesus της, έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες μετά την επέμβαση.  


Πότε λαμβάνονται τα αποτελέσματα;


Τα αποτελέσματα όσον αφορά τη μελέτη των βασικών χρωμοσωμάτων (χρωμόσωμα 21, 18, 13 και τα χρωμοσώματα του φύλου Χ,Υ) λαμβάνονται περίπου μετά από 1 εβδομάδα, ενώ σε ότι αφορά τη μελέτη του καρυότυπου (όλα τα χρωμοσώματα) γίνεται μετά από 2-3εβδομάδες. Εάν απαιτηθεί να γίνει κάποια επιπρόσθετη ειδική εξέταση, οι γονείς ενημερώνονται για τις επιπλέον ημέρες αναμονής. Αφού ληφθούν τα αποτελέσματα, τα ευρήματα θα συζητηθούν με το θεράποντα ιατρό και το γιατρό που έκανε τον προγεννητικό έλεγχο και το ζευγάρι θα αποφασίσει για την πορεία της εγκυμοσύνης. 

Υπάρχει κίνδυνος αποβολής μετά από την αμνιοπαρακέντηση;


Μετά από την αμνιοπαρακέντηση ο κίνδυνος αποβολής  αντιστοιχεί στο 1% και συνήθως, εάν συμβεί αποβολή, αυτή γίνεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την αμνιοπαρακέντηση.

Η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στο θεράποντα ιατρό της, στην περίπτωση που παρουσιάσει έντονο πόνο, απώλεια υγρών ή αίματος ή η θερμοκρασία του σώματος της είναι πάνω από 37,8ο C μετά τον επεμβατικό έλεγχο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας υποδηλώνει χοριοαμνιονίτιδα, μια λοίμωξη που αν συμβεί, συνήθως οδηγεί σε αποβολή.


Σημείωση:

Οι προγεννητικοί επεμβατικοί έλεγχοι στη διάγνωση μιας σειράς σοβαρών παθήσεων του εμβρύου έχουν αδιαμφισβήτητα μεγάλη σπουδαιότητα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γίνονται σαν έλεγχοι ρουτίνας , παρά μόνον εφόσον υπάρχουν ενδείξεις.×

Οι Εξειδικευμένοι σας Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες :
Αμνιοπαρακέντηση & Ελάχιστα πιθανοί κίνδυνοι για αποβολή
Αμνιοπαρακέντηση στην εγκυμοσύνη
Περίληψη
Η αμνιοπαρακέντηση είναι η πιο γνωστή από τις επεμβατικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη. Γίνεται κατά το 2ο τρίμηνο και έχει ελάχιστους κινδύνους αποβολής
Ειδικότητα
Γυναικολογία – Μαιευτική
Σύνταξη
Δρ. Σαρηκώστας Δημήτριος, Δρ. Σαρηκώστας Δημήτριος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 13 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αμνιοπαρακέντηση στην εγκυμοσύνη, αμνιοπαρακέντηση, δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, κύηση
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια