the doctors blog

Αρθροσκόπηση ώμου. Αποκατάσταση - Ενδείξεις & Συχνές Ερωτήσεις

αρθροσκόπηση ώμου

Η Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος κατά την οποία η εγχείρηση γίνεται από οπές μερικών χιλιοστών που διανοίγονται γύρω από την άρθρωση και όχι από μικρές ή μεγάλες τομές στο υπερκείμενο δέρμα. Από τις οπές αυτές εισάγονται το αρθροσκόπιο, το οποίο προσφέρει επισκόπηση υπό άμεση όραση και μεγέθυνση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία (πχ ράμματα, άγκυρες) για τον έλεγχο τόσο της άρθρωσης, όσο και των παρακείμενων δομών και για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την διενέργεια αρθροσκόπησης ώμου


Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι οι εξής:

•    Οι διάφορες παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου μυός
•    Η αποκόλληση ή και ρήξη του επιχειλίου χόνδρου
•    Η ρήξη των συνδέσμων του ώμου που εμφανίζεται σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
•    Η ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
•    Το σύνδρομο πρόσκρουσης
•    Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
•    Η ύπαρξη ξένων σωμάτων
•    Η παρουσία αρθρίτιδας
•    Η φλεγμονή του αρθρικού υμένα σε αρθρίτιδες
•    Οι παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
•    Ο παγωμένος ώμος
•    Η δυσκαμψία του ώμου
•    Η βλάβη του χόνδρου της άρθρωσης

H εφαρμογή της τεχνικής της αρθροσκόπησης στην άρθρωση του ώμου γίνεται  μέσα από δύο ή περισσότερες οπές, ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του χειρουργού, μεγέθους 5-10mm, από τις οποίες εισάγονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης.


  αρθροσκόπηση στον ώμο

Αρθροσκόπηση Ώμου σχηματικά


Αρθροσκόπηση ώμου: σημείο εισόδου της κάμερας και εικόνα της άρθρωσης του ώμου

Αρθροσκόπηση ώμου: σημείο εισόδου της κάμερας και εικόνα της άρθρωσης του ώμου


αρθροσκόπηση ώμου πόνος στον ώμο

Αρθροσκόπηση Ώμου : Φυσιολογική Εικόνα


ρήξη τένοντα στον ώμο αρθροσκόπηση ώμου

Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου. Αποκατάσταση σχηματικά


Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου. Αποκατάσταση σε αρθροσκοπική εικόνα
Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου. Αποκατάσταση σε αρθροσκοπική εικόνα 

Συχνές ερωτήσεις

Πως γίνεται μια αρθροσκόπηση ώμου;

•    Ο χειρουργός πραγματοποιεί στην πίσω πλευρά του ώμου μία μικρή τομή μήκους 5 mm  μέσω της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα στην άρθρωση, ενώ ο ασθενής μετά την αναισθησία τοποθετείται στη χειρουργική τράπεζα σε πλάγια ή καθιστική θέση. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ μέσω του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ό,τι συμβαίνει στην άρθρωση.
•    Με ειδική αντλία εγχύεται μέσα στην αρθρική κοιλότητα  φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση.
•    Ολόκληρη η άρθρωση εξετάζεται με την ειδική κάμερα και διαπιστώνονται βλάβες στους τένοντες, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο. Εάν κρίνεται απαραίτητη η αρθροσκοπική επέμβαση διανοίγονται 2 ή περισσότερες δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm μέσα από τις οποίες εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση.
•    Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης.
•    Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και ο ασθενής μπορεί να την παρακολουθήσει  αργότερα.
•    Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

Ποια είναι η διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου;


Η διάρκεια μιας αρθροσκόπησης ώμου εξαρτάται από την χρονιότητα αλλά και τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί μεταξύ 60 και 120 λεπτών. Ωστόσο, ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για την  προετοιμασία του ασθενούς πριν από το χειρουργείο και την ανάνηψή του μετά το τέλος της επέμβασης, φτάνει τις 2-3 ώρες.


Τι αναισθησία χορηγείται στην αρθροσκόπηση του ώμου;


Στην αρθροσκόπηση του ώμου χορηγείται συνδυασμός τοπικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας. Με τη χρήση της λαρυγγικής μάσκας, εφαρμόζουμε ένα νέο είδος «ελαφριάς» γενικής αναισθησίας, όπου ο ασθενής «κοιμάται», αλλά αναπνέει μόνος του κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Με τις παλαιότερες μεθόδους γενικής αναισθησίας χορηγούνται κατασταλτικά του νευρικού συστήματος και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, ο ασθενής διασωληνώνεται, αναστέλλεται η δική του αναπνοή και ο αερισμός του γίνεται με μηχάνημα, τον αναπνευστήρα. Αντίθετα, με την μέθοδο της λαρυγγικής μάσκας ο ασθενής διατηρεί τη δική του αναπνοή και εισπνέει ένα αναισθητικό αέριο, το οποίο όταν διακοπεί, κατά το τέλος της επέμβασης, «ξυπνάει» αμέσως, με άριστο επίπεδο συνείδησης και πνευματικής διαύγειας, χωρίς να έχει τις παρενέργειες της γενικής αναισθησίας. Με τη μέθοδο της τοπικής αναισθησίας όταν ο ασθενής κοιμάται, εγχύεται τοπικό αναισθητικό φάρμακο στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του ώμου που χειρουργείται και επιτυγχάνεται απόλυτη αναλγησία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και για  12-24h μετά το χειρουργείο. Χρησιμοποιώντας το νευροδιεγέρτη, μία ειδική συσκευή που μας πληροφορεί σχετικά με την θέση των νεύρων, έτσι ώστε να τα προφυλάξουμε, ο αναισθησιολόγος βρίσκει τη σωστή θέση έγχυσης του φαρμάκου και εξασφαλίζει την προστασία και την ακεραιότητα των νεύρων του βραχιονίου πλέγματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος αναισθησίας και αναλγησίας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και ικανοποιεί πλήρως σχεδόν όλους τους ασθενείς, σύμφωνα με τις δικές τους θετικές μαρτυρίες.


Θα πονάω μετά την επέμβαση στον ώμο;

•    Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται καθόλου πόνο μετά την επέμβαση, καθώς ο ώμος ή και ολόκληρο το άνω άκρο είναι μουδιασμένα λόγω της τοπικής αναισθησίας που έχει γίνει στο χειρουργείο.
•    Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο αφαιρείται ο ορός και ο ασθενής χωρίς εμέτους και ζαλάδες μπορεί να κινητοποιηθεί και να τραφεί αμέσως μετά την επέμβαση.
•    Μετά την επέμβαση δίδονται μόνο ήπια παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη (δισκία Voltaren και Depon), ώστε να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου πόνος μετά την πάροδο της τοπικής αναισθησίας.
•    Στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα του άνω άκρου τοποθετείται ένα λεπτό σωληνάκι πάχους 1 mm, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ειδική φιάλη με τοπικό αναισθητικό που χορηγείται συνεχώς σε πολύ μικρή δόση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εάν η επέμβαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αναλγησία για διάστημα 48 ωρών.

Πότε θα βγω από την κλινική;


Μετά την επεμβατική αρθροσκόπηση του ώμου ο ασθενής σε λιγότερο από 24 ώρες επιστρέφει στο σπίτι. Είναι υπό απλή νοσηλευτική παρακολούθηση και λαμβάνει μόνο ήπια παυσίπονα.

Υπάρχουν επιπλοκές;


Οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχει θεωρητικά κάποιους κινδύνους. Ο κίνδυνος μετά από αρθροσκόπηση του ώμου είναι μηδαμινός και οι πιθανές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. 

Πρακτικά όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ένα συχνό μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι το ότι οι ασθενείς δεν ακολουθούν το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης (φυσιοθεραπείας).  

Πόσο διαρκεί η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση μετά από την επέμβαση στον ώμο;

•    Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος που υπήρχε και από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται στην επέμβαση κάθε ασθενής.
•    Η διάρκεια της αποκατάστασης κυμαίνεται από δύο έως έξι μήνες.
•    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ασθενής επισκέπτεται τακτικά το φυσίατρο ή τον φυσιοθεραπευτή με συχνότητα κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση εξελίσσεται στις εξής φάσεις:
1.    Στην πρώτη φάση η κίνηση του ώμου είναι παθητική και γίνεται μόνο από τον φυσίατρο / φυσικοθεραπευτή.
2.    Στη δεύτερη φάση, η κίνηση είναι ενεργητική, αλλά υποβοηθούμενη και
3.    Στην τρίτη φάση είναι ενεργητική.
•    Στο τέλος έχουμε τη φάση της μυϊκής ενδυνάμωσης (ενεργητική κίνηση υπό αντίσταση) και της προοδευτικής επανόδου του ασθενούς στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας.


Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με την περιαρθρίτιδα ώμου από τον Εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό του The Doctors - Δρ. Ηλία Γαλανόπουλο
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ορθοπεδικός:
Αρθροσκόπηση ώμου. Αποκατάσταση - Ενδείξεις & Συχνές Ερωτήσεις
Αρθροσκόπηση ώμου. Αποκατάσταση - Ενδείξεις & Συχνές Ερωτήσεις
Περίληψη

Μάθετε για την αρθροσκόπηση ώμου, την πλέον σύγχρονη μέθοδο για αποκατάσταση των βλαβών της άρθρωσης. Ενδείξεις, συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες
Ειδικότητα
Ορθοπεδική
Σύνταξη
Δρ. Γαλανόπουλος Ηλίας
Τροποποίηση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 11 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αρθροσκόπηση ώμου, ώμος, ώμος φυσιοθεραπεία, πόνος στον ώμο, ορθοπεδική
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια