the doctors blog

Η σημασία της βιταμίνης D

Βιταμίνη D

Τι κάνει η βιταμίνη D;


Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα και είναι σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας. Βοηθά επίσης στην λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών οστών και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D για να ρυθμίζει την ποσότητα του ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για να αποκτά τη βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Σωστό ή λάθος?


Σωστό


Το σώμα παράγει μόνο του βιταμίνη D όταν το γυμνό δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D. Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D, αλλά μόνο τα τρόφιμα δεν εξασφαλίζουν αρκετή βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφά το ασβέστιο

Σωστό ή λάθος?


Σωστό


Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να απορροφά το σώμα το ασβέστιο από τα τρόφιμα. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, το σώμα παίρνει ασβέστιο από τα οστά, τα αποδυναμώνει και εμποδίζει το σχηματισμό νέου οστού. Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σωστής λειτουργίας της καρδιάς, των νεύρων και των μυών καθώς και της πήξης του αίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζονται για να διατηρήσουν υγιή οστά.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D;


Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να είναι μη συγκεκριμένα όπως κόπωση, πόνοι και πόνοι.
Άλλοι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να μην παρατηρήσουν συμπτώματα. Τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως οστικός πόνος, αδυναμία και συχνές λοιμώξεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ασθένεια των ούλων και τα συχνά κατάγματα των οστών.

Τι είναι η ραχίτιδα;


Η ραχίτιδα είναι μια ασθένεια των παιδιών και των εφήβων που επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών. Καταλήγει σε μαλακά, αδύναμα οστά που μπορούν να προκαλέσουν παραμόρφωση και βραχύ ανάστημα. Οι ραχίτιδες προκύπτουν από την αποτυχία του αναπτυσσόμενου οστού να υποστεί ασβεστοποίηση σωστά. Κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σχετίζονται με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D;


Υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι υψηλά σε βιταμίνη D. Η περισσότερη βιταμίνη D προέρχεται από εμπλουτισμένα τρόφιμα (τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί βιταμίνη D, όπως το γάλα). Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός είναι από τα τρόφιμα που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης D. Τα μανιτάρια έχουν επίσης κάποια φυσική περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Εκτός από το γάλα, άλλα τρόφιμα στα οποία συνήθως προστίθεται η βιταμίνη D είναι τα δημητριακά για πρωινό και ορισμένα είδη χυμού πορτοκαλιού και γιαούρτι.

Μπορεί ένα άτομο να έχει πάρα πολλή βιταμίνη D;


Ναι. Είναι πιθανό να έχετε πάρα πολύ βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι παίρνουν πάρα πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D. Σημάδια τοξικότητας στη βιταμίνη D μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη, ναυτία, έμετο, αδυναμία, δυσκοιλιότητα και απώλεια βάρους. Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D βοηθά στην απώλεια βάρους. Σωστό ή λάθος?


Σωστό


Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D οδήγησε σε απώλεια βάρους σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ανθρώπους που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και ενισχύουν τις επιπτώσεις μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Οι ερευνητές προτείνουν  οι παχύσαρκοι να ελέγχονται για ανεπάρκεια βιταμίνης D και σε αυτήν την περίπτωση, να αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα.
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Παθολόγοι και Οι Εξειδικευμένοι σας Ενδοκρινολόγοι :
Η σημασία της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D και τι σημαίνει για τον οργανισμό μας
Περίληψη
Η σημασία της επάρκειας βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Πού μας βοηθά και πώς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε.
Ειδικότητες
Ενδοκρινολογία, Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, Δρ. Μάκρας Πολυζώης, Δρ. Παπαδόγιας Δημήτριος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
βιταμίνη D, ανεπάρκεια βιταμίνης D, ασβέστιο και βιταμίνη D, οστά και βιταμίνη D
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια