the doctors blog

Παγκόσμια ημέρα AIDS. Τι είναι; Πώς κολλάει; Μύθοι & Αλήθειες

Aids : Παγκόσμια ημέρα . Πως κολλάει ; Μετάδοση HIV

Από πού προήλθε ο HIV ;


Οι επιστήμονες εντόπισαν έναν τύπο χιμπατζή στην Κεντρική Αφρική ως πηγή της μόλυνσης από HIV σε ανθρώπους.

Πιστεύουν ότι η εκδοχή του ιού του χιμπατζή της ανοσοανεπάρκειας (που ονομάζεται ιός ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων, ή SIV) πιθανότατα είχε μεταδοθεί στον άνθρωπο και μεταλλαχθεί σε ιό HIV όταν οι άνθρωποι θήρευαν αυτούς τους χιμπαντζήδες για το κρέας και ήρθε σε επαφή με το μολυσμένο αίμα τους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο HIV μπορεί να έχει μεταπηδήσει από τους πιθήκους στον άνθρωπο ήδη από τα τέλη του 1800. Για πολλές δεκαετίες, ο ιός εξαπλώθηκε αργά σε όλη την Αφρική και αργότερα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον από τα μέσα του έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970.


Πώς εξαπλώνεται ο HIV;


Μπορείτε να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον ιό HIV μόνο μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Πιο συχνά, οι άνθρωποι κολλούν οι ίδιοι ή μεταδίδουν τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς και τη βελόνα ή τη χρήση σύριγγας.

Ο HIV δεν μεταδίδεται εύκολα. Μόνο ορισμένα σωματικά υγρά από ένα άτομο που έχει τον ιό HIV μπορεί να μεταδώσουν τον ιό HIV:

 • Αίμα
 • Σπέρμα
 • Προ-σπερματικό υγρό
 • Υγρά ορθού
 • Κολπικά υγρά
 • Μητρικό γάλα

Αυτά τα σωματικά υγρά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους ή κατεστραμμένο ιστό ή να εγχέονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος (με μια βελόνα ή σύριγγα) για να λάβει χώρα μετάδοση.

Οι βλεννώδεις μεμβράνες βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού, του κόλπου, του πέους και του στόματος.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό HIV, να κάνετε ένα αιματολογικό τεστ. Μπορείτε να κάνετε δωρεάν αυτήν την εξέταση σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία . Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα κιτ δοκιμών στο σπίτι του HIV από το τοπικό φαρμακείο σας.


Τρόποι μετάδοσης του HIV


Ο ιός HIV μεταδίδεται κυρίως:


 • Έχοντας κάνει πρωκτικό ή κολπικό σεξ με κάποιον που έχει τον ιό HIV χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή τη λήψη φαρμάκων για την πρόληψη ή τη θεραπεία του HIV.

Το πρωκτικό σεξ είναι η υψηλότερου κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά.

Για τον HIV-αρνητικό σύντροφο, οι παθητικοί σε πρωκτικό σεξ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι ενεργητικοί.

Το κολπικό σεξ είναι η δεύτερη υψηλότερου κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά.

 • Όταν μοιράζεστε βελόνες ή σύριγγες, ξεπλύνετε με νερό, και όποιες συσκευές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενέσιμων ναρκωτικών για κοινή χρήση με κάποιον που έχει τον ιό HIV.

Ο ιός HIV μπορεί να ζήσει σε μια χρησιμοποιημένη βελόνα μέχρι 42 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία και άλλους παράγοντες.


Λιγότερο συχνά, ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί:


 • Από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλός, αν μια μητέρα ζει με τον ιό HIV και δεν λαμβάνει το φάρμακο, μόλις προτάθηκε όλες οι έγκυες γυναίκες να ελέγχονται για τον ιό HIV και να αρχίσουν τη θεραπεία του HIV αμέσως μειώθηκε ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται με τον ιό HIV.

 • Με το να κολλήσει με ένα HIV-μολυσμένων βελονών ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Αυτός είναι ο κίνδυνος κυρίως για τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης.


Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός HIV έχει μεταδοθεί από:


 1. Στοματικό σεξ, βάζοντας το στόμα στο πέος (πεολειξία), του κόλπου (Αιδοιολειξία), ή τον πρωκτό . Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μικρός ή καθόλου κίνδυνος εμφάνισης του ιού HIV από το στοματικό σεξ. Αλλά η μετάδοση του HIV, αν και εξαιρετικά σπάνια, είναι θεωρητικά δυνατή εάν ένας οροθετικός άντρας εκσπερματώνει στο στόμα του συντρόφου του κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.
 2. Όταν υποβαλλόμαστε σε μεταγγίσεις αίματος, προϊόντα αίματος ή μεταμοσχεύσεις οργάνων / ιστών που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αυτό ήταν πιο συχνό στα πρώτα χρόνια του HIV, αλλά τώρα ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός, λόγω του αυστηρού ελέγχου της παροχής αίματος και δωρεών οργάνων και ιστών.
 3. Όταν τρώμε τα τρόφιμα που έχει προ-μασήσει άτομο μολυσμένο από τον ιό. Η μόλυνση συμβαίνει όταν το μολυσμένο αίμα από το στόμα ενός φροντιστή αναμιγνύεται με τα τρόφιμα, ενώ τα μασά. Οι μόνες γνωστές περιπτώσεις είναι μεταξύ των βρεφών.
 4. Το δάγκωμα από ένα άτομο με HIV. Κάθε μία από τον πολύ μικρό αριθμό τεκμηριωμένων περιπτώσεων αφορούσε σοβαρό τραύμα με εκτεταμένη βλάβη των ιστών και την παρουσία αίματος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης αν δεν έχουμε λύση δέρματος.
 5. Η επαφή μεταξύ τραυματισμένου δέρματος, πληγών, ή τις βλεννογόνων μεμβρανών και HIV-μολυσμένου αίματος ή σωματικών υγρών .
 6. Φιλώντας βαθιά, με ανοικτό στόμα εάν το άτομο με HIV έχει πληγές ή αιμορραγία των ούλων και το αίμα από τον HIV-θετικό σύντροφο μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος του HIV-αρνητικού σύντροφου.
 7. Ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου.


Ο HIV δεν μεταδίδεται από ...


Ο HIV δεν επιζεί πολύ έξω από το ανθρώπινο σώμα (όπως σε επιφάνειες) και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εκτός ενός ανθρώπινου ξενιστή.


Δεν μεταδίδεται με:


 • Αέρα ή το νερό Κουνούπια, τσιμπούρια ή άλλα έντομα
 • Το σάλιο, δάκρυα, ή ιδρώτα που δεν αναμιγνύεται με το αίμα ενός HIV-θετικού προσώπου
 • Χειραψία, το αγκάλιασμα, τις τουαλέτες, την ανταλλαγή πιάτων / ποτηριών, ή «κοινωνικό» φιλί με κάποιον που είναι φορέας του ιού HIV
 • Πηγές νερού
 • Άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την ανταλλαγή των υγρών του σώματος (για παράδειγμα, αγγίζοντας).

Η θεραπεία του ιού μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης


Οι άνθρωποι με HIV που χρησιμοποιούν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) με συνέπεια και οι οποίοι έχουν επιτύχει ιική καταστολή (όπου ο ιός μειώνεται σε ένα μη ανιχνεύσιμο επίπεδο στο σώμα) είναι πολύ απίθανο να μεταδώσουν τον ιό σε μη μολυσμένους συντρόφους τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης, έτσι ώστε ακόμη και με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, τα άτομα με HIV και οι εταίροι τους θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV.

Χωρίς θεραπεία, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με AIDS συνήθως επιβιώνουν περίπου 3 χρόνια. Αν κάποιος έχει μια επικίνδυνη ευκαιριακή ασθένεια, το προσδόκιμο ζωής χωρίς θεραπεία πέφτει σε περίπου 1 έτους.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από AIDS χρειάζονται ιατρική θεραπεία για την πρόληψη του θανάτου. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους ιούς, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον ιό HIV εντελώς. Έτσι εάν έχετε τον ιό HIV, τον έχετε για μια ζωή.


Έχω HIV, αυτό σημαίνει ότι έχω AIDS;


Όχι. Οι όροι "HIV" και "AIDS" μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, επειδή και οι δύο όροι αναφέρονται στην ίδια τη νόσο.

Ωστόσο, ο όρος "HIV" αναφέρεται στον ίδιο τον ιό, και ο όρος "AIDS" αναφέρεται στην ύστερη φάση της μόλυνσης με HIV, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου με λοίμωξη HIV έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει δυσκολία στην καταπολέμηση των ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πριν από την ανάπτυξη ορισμένων φαρμάκων, τα άτομα με HIV μπορούσαν να εξελιχθούν σε ασθενείς AIDS μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι οροθετικοί δεν ασθενούν με AIDS. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν έχετε τον ιό HIV και λαμβάνετε αντιρετροϊκή θεραπεία με συνέπεια, μπορείτε να κρατήσετε το επίπεδο του HIV στο σώμα σας σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας ισχυρό και υγιές και να μειώσει την πιθανότητα ότι θα ασθενήσει ποτέ από AIDS. Θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV σε άλλους.


Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα×

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος:
Παγκόσμια ημέρα AIDS. Τι είναι; Πώς κολλάει; Μύθοι & Αλήθειες
Πώς εξαπλώνεται ο HIV; Έχω HIV, αυτό σημαίνει ότι έχω AIDS;
Περίληψη
Πριν από την ανάπτυξη ορισμένων φαρμάκων, τα άτομα με HIV μπορούσαν να εξελιχθούν σε ασθενείς με AIDS μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι οροθετικοί δεν ασθενούν με AIDS.
Ειδικότητα
Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης
Τροποποίηση: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,2/5 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
aids, Παγκόσμια μέρα κατά του aids, HIV, ιός του aids, ανοσοκαταστολή, οροθετικός
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια