the doctors blog

Γρίπη στα παιδιά & εμβολιασμός: Το παιδικό κρυολόγημα

Γρίπη στα παιδιά κρυολόγημα - κρύωμα

Γρίπη στα παιδιά


Η γρίπη είναι μια αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του αιμόφιλου της ινφλουέντσας. Κρούσματα γρίπης παρουσιάζονται κάθε χρόνο, συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. Επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν - συχνά από χρόνο σε χρόνο - οι άνθρωποι δεν παραμένουν απρόσβλητοι για πολύ καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν από γρίπη πάνω από μία φορά. Ο όρος "εποχιακή γρίπη" χρησιμοποιείται για τους ιούς της γρίπης που διαδίδονται κάθε χρόνο. Από καιρό σε καιρό, υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στον ιό της γρίπης, και κανείς δεν έχει ανοσία. Όταν συμβαίνει αυτό, πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο αρρωσταίνουν από τη γρίπη μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό ονομάζεται μια πανδημία. Πανδημίες σημειώθηκαν το 1889, 1918, 1957 και 1968, και το 2009 ( H1N1 ).


Πώς εξαπλώνεται η γρίπη στα παιδιά;


Οι ιοί της γρίπης βρίσκονται στη μύτη και το λαιμό. Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν γρίπη από τα αδέλφια, τους γονείς, άλλα μέλη της οικογένειας, συμμαθητές ή άτομα που τα φροντίζουν. Τα μικρόβια μεταδίδονται συνήθως με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

  1. Άμεση επαφή όπως το φιλί, αγγίζοντας ή κρατώντας τα χέρια με ένα μολυσμένο άτομο. Εάν έχετε έναν ιό, θα έχετε τα μικρόβια στη μύτη, το στόμα, τα μάτια σας ή στο δέρμα σας.
  2. Αγγίζοντας τους άλλους ανθρώπους, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό.
  3. Έμμεση επαφή δηλαδή αγγίζοντας κάτι όπως ένα παιχνίδι, πόμολο ή χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο, που άγγιξε ένα μολυσμένο άτομο και τώρα έχει μικρόβια σε αυτό. Ορισμένα μικρόβια, όπως αυτά που προκαλούν το κρυολόγημα και τη διάρροια, μπορούν να μείνουν σε επιφάνειες για πολλές ώρες. Μερικά μικρόβια μεταδίδονται μέσω του αέρα όταν ένα άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Σταγονίδια από το βήχα ή το φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν στη μύτη ή στο στόμα ενός άλλου ατόμου.


Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει γρίπη;


Η γρίπη εκδηλώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι ένα κρυολόγημα, και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα.

Τα παιδιά με τα κρυολογήματα έχουν συνήθως ενέργεια για να παίξουν και να τηρούν την καθημερινή τους ρουτίνα. Τα παιδιά με γρίπη συνήθως είναι στο κρεβάτι.

Τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:


Ξαφνικό πυρετό, ρίγη και τρέμουλο, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους , υπερβολική κόπωση, ξηρό βήχα και πονόλαιμο απώλεια της όρεξης.

Τα παιδιά με γρίπη ενδέχεται να έχουν πολλά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν και οι ενήλικες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και διαφορές:

  • Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να έχουν έναν υψηλό πυρετό που δεν μπορεί να εξηγηθεί, και κανένα άλλο σημάδι της ασθένειας.
  • Τα μικρά παιδιά έχουν συνήθως θερμοκρασίες άνω των 39,5 ° C και μπορεί να έχουν πυρετικούς σπασμούς .
  • Στομαχικές διαταραχές και πόνος, έμετοι και διάρροια είναι κοινά σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Ωτίτιδες και κόκκινα μάτια είναι επίσης κοινά.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια φλεγμονή των μυών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στο πόδι ή στην πλάτη.


Μπορεί η γρίπη να προκαλέσει άλλες επιπλοκές;


Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ο πυρετός και οι μυϊκοί πόνοι συνήθως διαρκούν μόνο 2-4 ημέρες, αλλά ο βήχας και η κούραση μπορεί να συνεχιστούν για 1-2 εβδομάδες ή και περισσότερο.

Σε μικρά παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει λαρυγγίτιδα (λοίμωξη του λαιμού και των φωνητικών χορδών που προκαλεί βραχνάδα, βραχνό βήχα , θορυβώδη αναπνοή), πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) και βρογχιολίτιδα (λοίμωξη των μικροσκοπικών αναπνευστικών οδών που οδηγούν στους πνεύμονες προκαλώντας συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ).

Η γρίπη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε βακτηριακές λοιμώξεις του αυτιού (ωτίτιδα), των πνευμόνων (πνευμονία) ή των ιγμορείων (ιγμορίτιδα).

Η γρίπη είναι πιο σοβαρή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και σε παιδιά με ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως της καρδιάς, του πνεύμονα ή νευρολογικά προβλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο ή την καρδιά.


Πότε πρέπει να καλέσω το γιατρό μου;


Καλέστε το γιατρό σας ή πηγαίνετε το μωρό σας σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και: έχει δυσκολία στην αναπνοή, δεν τρώει ή κάνει εμετό, έχει πυρετό (θερμοκρασία του ορθού του 38,5 ° C ή περισσότερο). Καλέστε το γιατρό σας ή πηγαίνετε το παιδί σας σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν το παιδί σας :

  • Αναπνέει γρήγορα ή φαίνεται να προσπαθεί με κόπο να αναπνεύσει,
  • Έχει πόνο στο στήθος,
  • Βήχα με αίμα στα πτύελα (φλέγμα ή σάλιο),
  • Έχει βήχα τόσο άσχημο που να προκαλεί πνιγμό ή εμετούς,
  • Πίνει ελάχιστα υγρά δεν ουρεί τουλάχιστον κάθε 6 ώρες, όταν είναι ξύπνιο,
  • Έχει εμέτους για περισσότερο από 4 ώρες ή έχει σοβαρή διάρροια,
  • Έχει πολύ περισσότερο από το κανονικό υπνηλία,
  • Δεν θέλει να το ταΐσουν ή να παίξει ή είναι πολύ ιδιότροπο και δεν μπορεί να παρηγορηθεί
  • Δεν αισθάνεται καλύτερα μετά από 5 ημέρες και εξακολουθεί να έχει πυρετό, ή
  • Αισθανόταν καλύτερα και ξαφνικά εμφανίζει ένα νέο πυρετό, ή
  • Δείχνει σημάδια της γρίπης και έχει μια σοβαρή χρόνια ασθένεια.

Πάρτε το παιδί σας αμέσως σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου ή καλέστε το 166 αν το παιδί σας:


  1. Έχει έντονη δύσπνοια ή μπλε χείλη,
  2. Είναι άτονο ή δεν μπορεί να κινηθεί,
  3. Είναι δύσκολο να το ξυπνήσετε ή δεν ανταποκρίνεται,
  4. Έχει μια δυσκαμψία του αυχένα, φαίνεται σε σύγχυση, ή
  5. Έχει μια επιληπτική κρίση (σπασμούς).


Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου έχει γρίπη;


  • Κρατήστε το παιδί σας όσο πιο άνετο γίνεται.
  • Δώστε του άφθονα υγρά και μικρά, θρεπτικά γεύματα.
  • Αν έχει πυρετό, ντύστε το με ελαφριά ρούχα και κρατήστε τη θερμοκρασία δωματίου περίπου στους 20 ° C.
  •  Για να διευκολύνετε τον πόνο, ή πυρετό με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38,5 ° C, χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη. Η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά άνω των 6 μηνών. Εκτός αν ο γιατρός σας λέει το αντίθετο, να δώσει τη δόση που συνιστάται στη συσκευασία κάθε 4 ώρες, έως ότου η θερμοκρασία του παιδιού πέσει.
  • Μην δίνετε ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ASA [π.χ., ασπιρίνη)] - ή οποιοδήποτε φάρμακο που την περιέχει προς τα παιδιά και τους εφήβους με κρυολογήματα, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον εγκέφαλο και στο ήπαρ (σύνδρομο Reye). Μην δίνετε φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών, εκτός εάν ο γιατρός σας τα συνταγογραφεί.
  • Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά ή σε οποιονδήποτε άλλον παίρνει άλλα φάρμακα ή πάσχει από μια χρόνια ασθένεια. Διαβάστε τις οδηγίες της ετικέτας προσεκτικά. Μην δίνετε περισσότερο από ό, τι συνιστάται. Ο βήχας βοηθά να αποβληθούν οι βλέννες από το στήθος.
  • Πολλοί δίνουν φάρμακα για να διευκολύνουν τον βήχα. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν δεξτρομεθορφάνη(ονομάζεται επίσης DM) και / ή διφαινυδραμίνη. Οι περισσότερες μελέτες αυτών των φαρμάκων έχουν γίνει σε ενήλικες. Οι λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά δεν παρουσιάζουν κανένα όφελος.
  • Γαργάρες με χλιαρό νερό θα διευκολύνουν επίσης τον πονόλαιμο. Για τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω που μπορούν με ασφάλεια να πιπιλίζουν μια σκληρή καραμέλα χωρίς το φόβο να πνιγούν μπορείτε να δώσετε σκληρή καραμέλα χωρίς ζάχαρη ή παστίλιες που περιέχουν μέλι, βότανα ή πηκτίνη.
  • Παστίλιες λαιμού που περιέχουν φάρμακα που μουδιάζουν το λαιμό (δυκλονίνη, βενζοκαΐνη, εξυλορεσορκινόλη, μενθόλη και φαινόλη) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά, διότι μπορεί να είναι δύσκολο για αυτά να καταπιούν.
  • Αντιιικά φάρμακα: Εάν το παιδί σας έχει πνευμονική ή καρδιακή νόσο, μια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί τακτική ιατρική φροντίδα και νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει γρίπη, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.  Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο. Αμανταδίνη (Symmetrel), οσελταμιβίρη (Tamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza) είναι αντι-ιικά φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη γρίπη. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται επίσης και για τα υγιή άτομα με σοβαρή γρίπη. Θα πρέπει να λαμβάνονται εντός 48 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα να είναι πιο αποτελεσματικά.


Το εμβόλιο κατά της γρίπης : Είναι απαραίτητο ; Πόσο βοηθάει ;


Η γρίπη μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Παιδιά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο. Το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη (τα παιδιά κάτω των 5 ετών και παιδιά με χρόνιες παθήσεις).

Εάν υπάρχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ή κάποιος με μια σοβαρή χρόνια πάθηση στο σπίτι σας, όλοι όσοι ζουν στο σπίτι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν υπάρχουν παιδιά κάτω των 6 μηνών στο σπίτι, δεδομένου ότι τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια κατά της γρίπης και θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει γρίπη.


Βασικά Μέτρα Πρόληψης



Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των ιών:


  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά από βήχα, φτέρνισμα ή το σκούπισμα της μύτης σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά την επαφή με κάποιον που έχει μια λοίμωξη του αναπνευστικού.
  • Πλύνετε τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας μετά το σκούπισμα της μύτης του παιδιού σας. Όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε εμποτισμένα με οινόπνευμα υγρά μαντηλάκια για να πλύνετε ή σκουπίσετε ή να ξεπλύνετε τα χέρια.
  • Κρατήστε τα μωρά κάτω των 3 μηνών μακριά από τους ανθρώπους με κρυολογήματα, αν είναι δυνατόν. Διδάξτε στα παιδιά σας να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με μαντήλι όταν φτερνίζονται ή βήχουν, ή να σκύβουν πάνω από το μανίκι ή τον αγκώνα τους.
  • Αποφύγετε τα παιχνίδια κοινής χρήσης που τα μικρά παιδιά να φέρουν στο στόμα τους μέχρι να καθαριστούν. Αποφύγετε την κοινή χρήση ποτηριών, σκευών ή πετσετών μέχρι να πλυθούν.
  • Εάν το παιδί σας φοιτά σε παιδικό σταθμό, ενημερώστε τον παιδαγωγό για τυχόν συμπτώματα και ρωτήστε αν το παιδί σας θα πρέπει να μείνει στο σπίτι εκείνη την ημέρα.
  •  Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει κάνει όλα τα εμβόλια που συνιστώνται. Θα βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από τις επιπλοκές, όπως βακτηριακές λοιμώξεις των αυτιών ή των πνευμόνων.


Φωτογραφία :  Gabby Orcutt / Stocksnap.io






×

Οι Εξειδικευμένοι σας Παθολόγοι :
Γρίπη στα παιδιά & εμβολιασμός: Το παιδικό κρυολόγημα
Γρίπη στα παιδιά : Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Περίληψη

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη; Εξάπλωση & Διάγνωση της γρίπης. Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές & πώς αντιμετωπίζονται;

Ειδικότητα
Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Παπαδόπουλος Νικόλαος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
γρίπη, γρίπη στα παιδιά, γρίπη συμπτώματα, γρίπη εμβόλιο, αντιγριπικό εμβόλιο, ιός γρίπης, μετάδοση γρίπης, επιπλοκές γρίπης, θεραπεία γρίπης, κρυολόγημα, κρύωμα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια