the doctors blog

Προστάτης & διατροφή

Προστάτης : Η σωστή διατροφή για τον προστάτη

Καρκίνος του προστάτη & σωστή διατροφή


Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα είναι αποδεδειγμένα ωφέλημα για τη υγεία του προστάτη των ανδρών.

Σχετίζεται η διατροφή με την καλοήθη υπερπλασία προστάτη ;


  • Ο κίνδυνος  της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη , αυξάνει περίπου 4% το χρόνο  μετά την ηλικία των 55.
  • Μέχρι την ηλικία των 60, το ήμισυ των ανδρών θα έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
  • Ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στο 95 % από τα 85 έτη.

Και, ναι, η διατροφή  φαίνεται να σχετίζεται με αυτά τα ποσοστά.

Σωστή διατροφή για υγιή προστάτη


Όταν κάποιος ακολουθεί θεραπεία για καρκίνο του προστάτη μπορεί να επιβαρυνθεί από τις παρενέργειες της θεραπείας αν δεν τρώτε αρκετά ή αν δεν τρώει τα σωστά τρόφιμα. Η διατήρηση της καλής διατροφής μπορεί να  βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα και να έχει περισσότερη ενέργεια. Οι ακόλουθες στρατηγικές  βοηθούν στη βελτίωση  της διατροφής :

Καλύψτε τις βασικές ανάγκες σας σε θερμίδες

Η εκτιμώμενη αναγκαία ημερήσια πρόσληψη θερμίδων  για κάποιον άνθρωπο που πάσχει από  καρκίνο είναι 15 θερμίδες ανά κιλό βάρους, αν το βάρος είναι σταθερό. Προσθέστε 500 θερμίδες ανά ημέρα, αν έχετε χάσει βάρος.

Πρόσληψη άφθονης πρωτεΐνης, η οποία επισκευάζει και ανακατασκευάζει τους ιστούς.
Οι εκτιμώμενες ανάγκες πρωτεϊνών είναι 0,5 έως 0,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τρόφιμα από την ομάδα των γαλακτοκομικών και κρέατα, καθώς και τα αυγά και τα όσπρια (φασόλια).

Άφθονη πρόσληψη υγρών

 Ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει 1-1,5 λίτρα υγρών καθημερινά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Υγρά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, χυμό, γάλα, ζωμό, ή μπορεί να προέρχονται από ζελατίνη, φρούτα και σαλάτες. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη δεν μετράνε τόσο πολύ, διότι μπορεί να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα υγρά με την ούρηση από όσα έχετε λάβει. Λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά, αν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες της αγωγής, όπως έμετους ή διάρροιες.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετές βιταμίνες

Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης, αν δεν είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ένα συνιστώμενο συμπλήρωμα θα ήταν μια πολυβιταμίνη που παρέχει τουλάχιστον 100% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν διαιτολόγο

Ένας διαιτολόγος μπορεί να υποβάλλει προτάσεις για να επιλύσετε τυχόν προβλήματα διατροφής που μπορεί να εμποδίζουν τη σωστή διατροφή (όπως η πρόωρη αίσθηση της πληρότητας, δυσκολία στην κατάποση, ή μεταβολή της γεύσης).

Ένας διαιτολόγος μπορεί επίσης να προτείνει τρόπους ώστε σε μικρότερες ποσότητες τροφίμων να περιέχονται πρωτεΐνες αλλά και μεγαλύτερος αριθμός θερμίδων (όπως το γάλα σε σκόνη, στιγμιαία ροφήματα πρωινού, και άλλα εμπορικά συμπληρώματα ή πρόσθετα τροφίμων).
Σημείωση: Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν παρέχουν θερμίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Οι βιταμίνες δεν είναι ένα υποκατάστατο για την τροφή.


Μειώστε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτηΈνα πρόσφατο άρθρο σε ιατρικό περιοδικό εξέτασε τις επιπτώσεις της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία του προστάτη. Το άρθρο διαπίστωσε ότι οι ακόλουθοι παράγοντες του τρόπου ζωής συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη:

  1.     Υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και αποφυγή συσσώρευσης λίπους στην περιφέρεια της κοιλιάς.
  2.     Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  3.     Πέντε ή περισσότερες μερίδες λαχανικών την ημέρα
  4.     Ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ την ημέρα
Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει και κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά:

Η βιταμίνη C από τα λαχανικά σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο.
Λαχανικά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι οι  πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, κράμβες σγουρές, μπιζέλια, κουνουπίδι, λάχανο και ντομάτα ή χυμούς λαχανικών.

Τρόφιμα υψηλότερα σε ψευδάργυρο φάνηκε επίσης να είναι ωφέλιμα.
Αυτά περιλαμβάνουν τα στρείδια, τα καβούρια, τα ψητά φασόλια, την πάπια, το αρνί και το βόειο κρέας (άπαχο).

Είναι ενδιαφέρον ότι, η υψηλή πρόσληψη φρούτων δεν επηρέασε τον κίνδυνο  καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Και ο ρόλος της συνολικής πρωτεΐνης ήταν ασαφής. Μερικές μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για τους άνδρες που έτρωγαν κόκκινο κρέας καθημερινά σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν μόνο μία φορά την εβδομάδα, αλλά και σε  άλλες μελέτες διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος σε άνδρες με υψηλή συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης. Τέλος, το άρθρο δεν ανέφερε ενδείξεις ότι οι φυτικά ή άλλα συμπληρώματα διατροφής  θα ήταν χρήσιμα στην πρόληψη ή θεραπευτική αγωγή της υπερπλασίας του προστάτη.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή . Για έναν  υγιή  προστάτη πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, να αποφεύγουμε την παχυσαρκία, να τρώμε λαχανικά , καθώς και  να απολαμβάνουμε περιστασιακά ένα ποτό.

Ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και την αντιμετώπισή του με ρομποτική προστατεκτομή από τους Εξειδικευμένους Ουρολόγους του TheDoctors.

×

Οι Εξειδικευμένοι σας Ουρολόγοι και Ο Εξειδικευμένος σας Πλαστικός Χειρουργός :
Προστάτης & διατροφή
Καρκίνος του προστάτη & σωστή διατροφή
Περίληψη
Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία του προστάτη. Για  υγιή  προστάτη πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση, να αποφεύγουμε την παχυσαρκία και το αλκοόλ, να προτιμούμε τα λαχανικά.
Ειδικότητα
Ουρολογία
Σύνταξη
Δρ. Μπορούσας Δημήτριος, Δρ. Μυγδάλης Βασίλειος, Δρ. Μιχαλάκης Αναστάσιος, Δρ. Μπορούσας Δημήτριος, Δρ. Μπορούσας Δημήτριος, Δρ. Μπορούσας Δημήτριος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
καρκίνος προστάτη, προστάτης, ουρολόγος, προστάτης διατροφή, υγιής προστάτης, υπερπλασία προστάτη, καλοήθης υπερπλασία προστάτη
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια