the doctors blog

Δάκρυα στα μάτια. Αιτίες & Αντιμετώπιση

Δακρύρροια : Γιατί Δακρύζουν τα μάτια μου;

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μου;


Σε ορισμένα άτομα, τα δάκρυα λιμνάζουν στο μάτι είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής, είτε λόγω κακής αποχέτευσής τους.

Η περίσσεια των δακρύων έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται το δάκρυ κατά μήκος του κάτω βλεφαρικού χείλους να θολώνει την όραση και τέλος από εκεί να τρέχει στο μάγουλο. Η κατάσταση αυτή αποτελεί τη δακρύρροια.  


Αιτίες που προκαλούν δακρύρροια:  


Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν δακρύρροια είναι :


  1. Κακή λειτουργία του παροχετευτικού συστήματος: - ανωμαλίες στη θέση του βλεφάρου ή παθολογικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων - τραυματισμοί του κόγχου (οστά που περιβάλουν το μάτι) - Τραυματισμοί, εκ γενετής ανωμαλίες και φλεγμονές, ιδιαίτερα στο δακρυϊκό ασκό - επιπλοκές από εγκαύματα ή ακτινοβολίες όπως στην κάτωθι εικόνα -Χρόνια χρήση κολλυρίων μπορεί να οδήγηση σε στένωση των δακρυϊκών σημείων
  2. Υπερβολική παραγωγή δακρύων: - φυσικά ερεθίσματα (αέρας, καπνός, καυσαέρια), ξένα σώματα - λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις - νεογνικό γλαύκωμα - συγκίνηση -μερικά φάρμακα δρώντας ερεθιστικά στο μάτι -κόπωση των ματιών -εσωτερικές βλεφαρίδες, - "στεγνά" μάτια (σύνδρομο ξηροφθαλμίας) Θα αναφερθούμε τώρα σε μερικές συνήθεις καταστάσεις που προκαλούν δακρύρροια και απασχολούν το γενικό πληθυσμό.

Δάκρυα μπροστά στον υπολογιστή


Η κούραση των ματιών από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να δακρύζουν. Αυτό, αν και δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία των ματιών, είναι αρκετά ενοχλητικό. Μπορεί αντιμετωπισθεί ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης σας, ώστε να μην είναι ούτε πολύ σκοτεινή -και κουράζονται τα μάτια καταβάλλοντας προσπάθεια να διαβάσουν- ούτε εκτυφλωτικά φωτεινή, που να ενοχλεί.

Προτείνεται ο κανόνας ¨των 20¨ που είναι : 20 λεπτά δουλειάς στον υπολογιστή 20 δευτερόλεπτα εστίαση σε κάποιο αντικείμενο στα 20 πόδια δηλαδή 6 μέτρα, έτσι χαλαρώνει η προσαρμογή και δίνεται η ευκαιρία στο μάτι να βλεφαρίσει. Επίσης ανοιγοκλείνετε πιο συχνά τα βλέφαρά σας.

Έχει διαπιστωθεί ότι, όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή, μειώνεται ο ρυθμός που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας κάνει να δακρύζουμε. Τέλος, μην τοποθετείτε το φωτιστικό του γραφείου σας πίσω από τον υπολογιστή, αλλά στο πλάι του.  


Δάκρυα από μακιγιάζ;Εάν κάποια κοιμηθεί με το μακιγιάζ, είναι πολύ πιθανό όταν ξυπνήσει τα μάτια να δακρύζουν και να τσούζουν. Tο ίδιο μπορεί να συμβεί αν υπάρχει αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά των καλλυντικών, και κυρίως της μάσκαρα.

Οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό.

Καλό είναι να προτιμώνται τα υποαλλεργικά καλλυντικά και να γίνεται σωστό ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο. Aν κάποιος φορά φακούς επαφής, πρέπει πρώτα να τους βγάλει και μετά να κάνει ντεμακιγιάζ.


Ένα μωρό που δακρύζει συνέχεια


Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο οφθαλμίατρός του, καθώς αυτό μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη του δακρυϊκού πόρου (σωληνάκι από το οποίο απομακρύνονται τα δάκρυα από τα μάτια).

Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση και μπορούμε να το αντιληφθούμε εύκολα, επειδή τα μάτια του μωρού είναι συνεχώς δακρυσμένα και μαζεύουν τσίμπλες. Aυτό αντιμετωπίζεται αρχικά με αντιβιοτικά κολλύρια και απαλό μασάζ στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης. Εάν όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα και η δακρύρροια επιμένει, μετά τον πρώτο χρόνο του παιδιού, γίνεται επέμβαση.


Δάκρυα από φακούς επαφής

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο σχετικά με τα Δάκρυα από φακούς επαφής


Μάθετε περισσότερα για τη δακρύρροια, το δακρυσμένο μάτι και τις κατάλληλες θεραπείες από τον Εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο του TheDoctors.×

Ο Εξειδικευμένος σας Οφθαλμίατρος:
Δάκρυα στα μάτια. Αιτίες & Αντιμετώπιση
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μου;
Περίληψη
Γιατί δακρύζουν τα μάτια μου; Δάκρυα από υπολογιστή, από μακιγιάζ, από φακούς επαφής. Το μωρό που δακρύζει. Αιτίες & Χρήσιμες συμβουλές
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Πατέλης Ανδρέας
Τροποποίηση: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 13 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
δακρύρροια, δακρυσμένο μάτι, δάκρυα, δακρύζουν τα μάτια μου, δάκρυα στα μάτια
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια